Premijerka Brnabić – IKT je nosilac razvoja i ekonomskog rasta Srbije

0
73

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija ove godine ostvariti više od milijardu evra suficita od izvoza usluga u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što je veći suficit od bilo koje druge industrije, napominjući da smo u toj oblasti već postigli rodnu ravnoporavnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju konferencije „Women in Tech“, održanoj u organizaciji kompanije Huavej i AFA zajednice u Jugoslovenskoj kinoteci. Ona je tom prilikom poručila da se došlo do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji, dodavši da smo tek na početku i da je  stvorena osnova za dalji rast. Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam meseci 388 miliona evra, auto-industriji 414 miliona evra, a u poljoprivredi 430 miliona evra što je pokazatelj da je IKT zaista nosilac razvoja ekonomskog rasta i dodatne vrednosti koja se ovde stvara, naglasila je ona. Prema njenim rečima, prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta je veća od prosečne plate u Republici i iznosi 175.000 dinara. Ona je navela da u Kancelariji za IT i eUpravu radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

Brnabić je istakla i da Vlada pomaže razvoj IKT sektora kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u svojoj zemlji i da tu osnuju porodice i grade karijere, da oni koji su otišli mogu da se vrate, kao i da stranci koji žele da ovde dođu imaju priliku da pronađu posao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here