Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Mitrovdan

0
93

Srpska pravoslavna crkva slavi danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja. Za Mitrovdan se veruje da predskazuje kakva će biti zima, a slave ga Srbi, Rusi i Grci.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) slavi dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen antičkom komandantu Soluna koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru i obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom.

Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem veku naše ere, za vreme cara Maksimilijana. Ignorisao je carevo naređenje da progoni hrišćane i javno je propovedao hrišćanstvo. Kada je car čuo da je solunski zapovednik hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gde je mučen i pogubljen. Solunski hrišćani tajno su ga sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva, a Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. U srednjovekovnoj Srbiji, posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

Po broju onih koji ga slave, Mitrovdan je na petom mestu na listi najvećih srpskih slava,  krsno je ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će tokom cele godine noćivati po tuđim kućama. Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Ovaj dan je poznat i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine. Tako je i nastala krilatica: Mitrov danak – hajdučki rastanak, Đurđev danak – hajdučki sastanak.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi.  Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. Kod Srba je davnašnji običaj da ime Dimitrije ima nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here