Preminuo Muamer Zukorlić

0
142

Muamer Zukorlić, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije, bivši predsednik i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji preminuo je iznenada u  subotu u 51. godini života.

Zukorlić je rođen je 15. februara 1970. u selu Orlje kod Tutina, gde je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u selu Ribariće, a srednju medresu „Gazi husrev-beg“ u Sarajevu. Jednogodišnji vojni rok odslužio je u Gospiću i na Svetom Roku u Hrvatskoj. Studije filozofije šerijatskog prava okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini u Alžiru. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur’ana okončao je na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju u Libanu.

Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja je prerasla u Fakultet za islamske studije i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Zukorlić je bio lider Stranke pravde i pomirenja, poslaniik u Skupštini Srbije, na čelu Mešihata je bio do 2016. a od tada se intenzivnije počeo baviti politikom.

Muamer Zukorlić je sahranjen u svom rodnom selu Orlju, a sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz ovog kraja. Grad Novi Pazar  je 7. novembar proglasio Danom žalosti povodom smrti Zukorlića. Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost, od nedelje 7-og, do utorka 9-og novembra.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here