Bijeljina – Podsticaji Agrarnog fonda

0
123

Rebalansom budžeta sredstva za podsticaje poljoprivrednicima u Semberiji povećana su sa 1,4 miliona na milion i 580.000 KM. Odluka o izmeni programa korišćenja sredstava za podsticaje u poljoprivredi naći će se na idućoj sednici Skupštine Grada Bijeljina, čime će se steći uslovi da Agrarni fond počne sa isplatom podsticaja, a kako se očekuje predviđena sredstva trebalo bi da legnu na račune poljoprivrednika do kraja decembra.

Odluka o izmeni programa korišćenja sredstava za podsticaje u poljoprivredi naći će se pred odbornicima na sednici Skupštine Grada u sredu 8. decembra. Ukoliko bude usvojena steći će se uslovi da Agrarni fond krene sa isplatom podsticaja. Po prvi put ove godine predviđeno je da poljoprivrednicima za podsticaje bude isplaćen kompletan iznos sredstava predviđen po stavkama, odnosno u podršku lokalnoj poljoprivredi biće usmereno oko 1,5 miliona KM.

Prema zaprimljenim zahtevima za premiju od 0,02 pfeninga za pšenicu koja se ove godine po prvi put isplaćuje semberijskim ratarima uočeno je da 257 proizvođača nema urednu registraciju gazdinstva. Kako bi premiju ostvarili i oni jer su pšenicu proizveli i predali, Agrarni fond će ići sa prijedlogom prema resornom odeljenju i gradonačelniku da se naprave liberalniji uslovi i da se izvrši izmena Pravilnika kada je o stavci za pšenicu reč. Stavka za pšenicu ove godine povlači najveći iznos novca iz lokalnog agrarnog budžeta – oko 480.000 KM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here