Miloš Ković – Mnogo toga možemo da naučimo od mladih ljudi

0
184

Profesor istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković je izjavio da je počastvovan podrškom koju dobija od studenata i istakao da između profesora i studenata treba da postoji odnos međusobnog poštovanja.

Studenti brane pravo na najbolje školstvo i to na ulici i nastaviće svoj protest ukoliko dekan Filozofskog fakulteta Danijel Sinani ne omogući da profesor Miloš Ković ima ista prava i uslove za napredovanje kao i sve njegove kolege, poručili su studenti sa protestnog skupa na platou Filozofskog fakulteta u Beogradu. Politički progon se odvija na štetu akademske zajednice, saopštili su organizatori protesta kojem je, kako navode, prisustvovalo 400 ljudi. Podrška profesoru Koviću stigla je i od brojnih profesora. Upitali smo ga  koje osobine treba da ima profesor da bi mu podršku pružilo ovoliko studenata i kolega.

Protestu „Stop progonu profesora Miloša Kovića“ koji je održan ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, prisustvovalo je više stotina studenata, profesora i građana koji su se okupili u znak podrške srpskom istoričaru jer veruju da mu, umesto akademskog napredovanja u zvanje redovnog profesora, preti izbacivanje s fakulteta zbog, kako su istakli, višegodišnjeg progona. Studenti su poručili da stručnu komisiju fakulteta čine profesori koji su u sukobu interesa, jer su protiv Kovića podneli krivične i prekršajne tužbe i tom prilikom su zatražili da ti profesori budu izuzeti, kako bi Ković ostvario prava na nepristrasnu komisiju, koja će objektivno proceniti njegova naučna i pedagoška dostignuća. Ako zahtev ne bude ispunjen, studenti organizatori skupa su najavili da će nastaviti da protestuju.

Profesor Miloš Ković je izjavio za televiziju KTV da je dirnut i počastvovan pažnjom i borbom studenata koji su na protestu podigli glas protiv njegovog progona i progona drugih profesora ovog fakulteta. On je istakao da su studenti videli da je proterano već troje njihovih profesora i da su ovim protestom pokazali da neće dozvoliti da kvalitetan naučni kadar bude proteran sa Filozofskog fakulteta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here