Podrivanje i razrivanje zemljišta

0
489

Osnovna obrada zemljišta je duboka obrada kojom se zahvata sloj zemljišta u kome se razvija najveća masa korenovog sistema biljaka. Cilj je stvaranje rastresitog, biološki zrelog i što je moguće dubljeg sloja.  Podrivanje i razrivanje su operacije osnovne obrade zemljišta. Efekti rada su slični, jer se ovim operacijama zemljište seče, sitni i drobi, ali se ne prevrće.

Razlika između podrivanja i razrivanja zemljišta je u tome što podrivanje podrazumeva dublju obradu, najčešće 60-100 cm, dok je razrivanje osnovna obrada na dubini 20-50 cm. Prednosti ove dve operacije u odnosu na oranje su: razbijanje plužnog đona jer se na taj način poboljšava vodno-vazdušni režim zemljišta, zatim  rastresanje i provetravanje zemljišta, bolja poravnatost, nema razora i naora (ne mora se deliti parcela na zagone) i pogodne su za suva zemljišta. Osim toga, ističe se manja potrošnja energije za rad u odnosu na oranje i to čak do 40 odsto. Razrivači i podrivači su jeftiniji od plugova, pogodni su za agregatiranje oruđima za dopunsku obradu, a i održavanje je jednostavno.

Nedostaci su što prilikom rada slabije uništavaju korove i oni ostaju na površini. Ove dve operacije ne treba raditi kada je zemljište prevlaženo kako bi se izbeglo lepljenje zemlje za noževe. U tom slučaju neće biti ni drobljenja ni rastresanja, što jeste cilj upotrebe ovog oruđa. Najbolje vreme za rad je jesen. Dubina rada se određuje kopanjem profila kako bi se utvrdila pozicija plužnog đona i zbijenost zemljišta. Odluka o dubini rada zavisi i od zahteva biljaka koje će se uzgajati.

Čizel plugovi su razrivači koji imaju dvostrane klinove (motičice) koje se u odnosu na držače nalaze pod uglom od 50 stepeni. Motičice su raspoređene na rastojanje od 30 cm u dva reda po šahovskom rasporedu. Nosači motičica mogu biti čvrsti, koji se u toku rada ne pomeraju, ili elastični koji se pomeraju u smeru kretanja ili bočno u odnosu na pravac kretanja. Oblik motičica može biti strelast, krilat, ravan, gletast ili u obliku pačije noge.

Od razmaka motičica i dubine rada zavisi stepen obrađenosti zemljišta. Ako je razmak motičica jednak dubini rada, tada će na dubini obrađenog profila ostati deo zemljišta u vidu trougla koji nije obrađen. Ako postoji i drugi red noževa, onda se ovaj trougao razbija. Sloj neobrađenog zemljišta u vidu trapeza javlja se ukoliko je razmak motičica veći od dubine rada. Oruđa za podrivanje i razrivanje konstruišu se tako da je razmak između motičica jednak dubini rada. Kod razrivača one su raspoređene u šahovskom rasporedu.

Jedan od načina da se popravi vodno-vazdušni režim teških zemljišta je krtična drenaža. Na motičicu podrivača se dodaje radno telo u vidu valjka, lopte (đuleta). Zadatak je da iza njega ostane kanal, koji služi za prikupljanje viška vode na ovim zemljištima i njihovu drenažu. Krtična drenaža se mora ponavljati svakih nekoliko godina.

Poslednjih godina poljoprivrednici se opredeljuju za podrivanje. I pored prednosti koje su navedene, jedan broj stručnjaka smatra da podrivač ne može zameniti plug. Oranje je, smatraju, obavezna mera obrade zemljišta. Drugi smatraju da se može i izostaviti. Ono u čemu se i jedni i drugi slažu je da način na koji će se uraditi osnovna obrada treba odrediti na osnovu tipa zemljišta i useva koji će biti posejan ili posađen na paceli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here