Zoran Panović – Zelena opcija ima šanse za uspeh na predstojećim izborima

0
141

Popularnost ekoloških pokreta rezultat je gorućih ekoloških problema kako na globalnom nivou tako i u Srbiji, pa prema mišljenju Zorana Panovića, programskog direktora Demostata, “zelena” opcija ima potencijal za uspeh na predstojećim izborima.

Kako je Zoran Panović nedavno primetio na strani opozicije neku šansu za rast ima „zelena“ opcija zaštitnika prirode, između ostalog i zato što Aleksandar Vučić nije na vreme stvorio svoje „ekologe“. Kakve su šanse „zelenih“ pokreta i stranaka na predstojećim izborima upitali smo programskog direktora Demostata Zorana Panovića.

U svim regionima u Srbiji u poslednjih godinu dana organizovani su protesti građana protiv urušavanja kvaliteta životne sredine na kojima se protestovalo protiv zagađenja vazduha i vode, protiv izgradnje i rada fabrika koje ugrožavaju prirodu i prirodne resurse, protiv malih hidrocentrala i raznih drugih oblika ekocida i urbicida. Pokazalo se da nijedna druga problematika ne može tako uspešno da animira građane kao što to mogu „zelene teme“, tako da je trenutno u Srbiji aktivno više od stotinu najrazličitijih ekoloških organizacija i inicijativa koje se u poslednje vreme međusobno udružuju ili ostvaruju saradnju sa postojećim partijama i pokretima, a u cilju izlaska na predstojeće izbore.

Prema oceni političkih analitičara, ekološki protesti se mogu povezati sa jačanjem “zelenih stranaka” koje u Zapadnoj Evropi doživljavaju pravu renesansu i koje na Zapadu postoje decenijama, imaju jasan politički program i odgovor na sva važna politička i društvena pitanja, što se ne može reći za zelene stranke i pokrete u Srbiji jer ovde nisu sazrele “zelene politike” kao skup vrednosti koji se odnosi i na ekologiju.

Komentarišući pojavu “zelene energije” na političkom nebu Srbije,  programski direktor Demostata, Zoran Panović je rekao da ekološki pokreti u Srbiji sada imaju potencijal i popularnost kako zbog ekoloških problema na globalnom nivou tako i u našoj zemlji, ali da treba razdvojiti šta je u tome “moda a šta realnost”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here