Jovo Bakić – Mi ni ne znamo ko je prava opozicija a ko ne

0
144

Stvaranje referendumske atmosfere pred predstojeće izbore u Srbiji bilo bi poželjno, izjavio je sociolog Jovo Bakić i istakao da je sumnjičav po tom pitanju jer se danas u Srbiji ne zna ko je stvarno opozicija a ko nije.

Dobro bi bilo da opozicija pred izbore stvori referendumsku atmosferu, ali ovde nije problem samo režim predsednika SNS, nego sistem koji je stvarna i fiktivna opozicija prethodno stvorila, rekao je za Danas sociolog Jovo Bakić, komentarišući stav potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša da je pobeda nad Aleksandrom Vučićem na predstojećim predsedničkim izborima moguća ako bi se izazvala referendumska atmosfera – za ili protiv. Kakva atmosfera je neophodna da bi opozicija ostvarila pobedu na izborima i da li će opozicija dovesti do takve atmosfere pitali smo sociologa Jova Bakića.

Komentarišući stav Zdravka Ponoša da je pobeda nad Aleksandrom Vučićem na predstojećim predsedničkim izborima moguća ako bi se izazvala referendumska atmosfera, sociološkinja Vesna Pešić je izjavila da se slaže sa Ponoševom izjavom i istakla da opozicioni birači očekuju dogovor opozicije oko zajedničke liste na parlamentarnim i beogradskim izborima i zajedničkog predsedničkog kandidata i istakla da opozicija treba da prestane da se deli i da što pre počne dogovore oko programa i platforme.

Odgovarajući na pitanje da li je realno napraviti referendumsku atmosferu, sociolog Jovo Bakić je izjavio da bi bilo dobro da se stvori takva atmosfera, ali da je sumnjičav po tom pitanju jer se ne zna ko je stvarno opozicija u Srbiji a ko ne.  Bakić je dodao da nije problem samo režim predsednika SNS-a, nego i sistem koji su mnogi od opozicionara prethodno napravili, pa stoga ne uživaju poverenje građana, što je predsednik Vučić iskoristio za sopstvene potrebe. Bakić je istakao i da periferijski položaj u svetskom kapitalističkom sistemu sa specifičnim crtama, poput raširene korupcije i zavisnosti, kako od velikih sila tako i od krupnog kapitala, nije lako promeniti, nezavisno od ličnosti na vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here