Kompanija Gomeks kao društveno odgovorna kompanija, pružila je podršku nastanku fotomonografije pod naslovom „Reke života“ i na taj način ukazala na značaj očuvanja životne sredine. Nastavak ovog projekta očekuje se u vidu izložbi koje će imati humanitarni karakter.

Promocija fotomonografije pod naslovom „Reke života” fotografa prirode, Predraga Kostina, održana je u utorak, 14. decembra, u foajeu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Podršku projektu koji veliča prirodu i njene lepote pružila je kompanija Gomex, čije je nastojanje da kroz društveno odgovoran rad da svoj doprinos zajednici i ukaže na značaj očuvanja životne sredine, što je jedna od gorućih tema u svetu, ali i kod nas.

U toploj atmosferi, na promociji je uz autora govorio i dr Oliver Fojkar, ispred Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, kao i Geza Farkaš, proslavljeni vajldlajf fotograf. Sam autor je naglasio da je monografija nastala iz njegove velike želje da svim ljudima, na najlepši mogući način, približi temu životne sredine i skriveni svet koji živi u našoj okolini. Geza Farkaš se osvrnuo na veoma visoke umetničke i tehničke domete koji se prepoznaju u svakoj od objavljenih fotografija. Takođe je istakao ogromno posvećenje i odricanje autora koje je bilo neophodno da bi se došlo do ovakvog odabira radova. Prema mišljenju dr Fojkara, ovo je remek-delo prirodnjačke literature, koje se pored promotivnog, estetskog i umetničkog karaktera, ističe i bitnom edukativnom veličinom. Monografija donosi mnoštvo potpuno neotkrivenih činjenica o živom svetu koji obitava u našoj neposrednoj blizini, u kojima i najupućeniji stručnjaci otkrivaju nove informacije.

Opšte saglasje na kraju promocije upućuje na naslov ovog velelepnog dela (Reke života), koji nosi višeslojnu poruku svakom čitaocu – da se zapita šta to propuštamo u svojim prebrzim životima, šta imamo u svom najbližem okruženju i da li dovoljno vodimo računa o tome šta ćemo ostaviti svojim pokolenjima.

Nastavak ovog projekta očekuje se u vidu izložbi koje će imati humanitarni karakter.