Obavezna obuka za primenu pesticida od 1. januara 2022. godine

0
97

Od 1. januara 2022. godine svi poljoprivrednici koji koriste pesticide moraće da prođu obaveznu obuku, dok će sertifikat biti uslov da profesionalni korisnici u doglednom vremenu, kada veći broj lica bude obučen, mogu na osnovu njega da kupuju sredstva za zaštitu bilja u registrovanim prodajnim objektima, odnosno u poljoprivrednim apotekama.

Izmene Zakona o sredstvima za zaštitu bilja donete su 2019. godine, s tim što odredbe koje se odnose na obuku poljoprivrednih korisnika, kao i odredbe koje se odnose na obaveznu proveru tehničke ispravnosti i funkcionalnosti uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, počinju sa primenom od 1. januara 2022. godine. U skladu sa odredbama pomenutog zakona sva lica koja koriste sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti i lica koja svoje poljoprivredne proizvode stavljaju na tržište smatraju se profesionalnim korisnicima i dužni su da primenu sredstava za zaštitu bilja i sve aktivnosti u vezi sa primenom, kao što su rukovanje, skladištenje, transport i odlaganje, sprovode pod uslovima i na način kojim se ne ugrožava život i zdravlje ljudi i životinja i životna sredina. U tom smislu će biti organizovane obuke za sva ova lica koja će dobiti sertifikat profesionalnog korisnika.

Kroz obuke korisnici pesticida će dobiti saznanja o samim pesticidima, mehanizmima njihovog delovanja, fizičkim i hemijskim svojstvima, pravilnom načinu rukovanja, primene, skladištenja, transporta, odlaganja. Takođe, korisnici će dobiti informacije o korišćenju ličnih zaštitnih sredstava, poštovanju karence, zaštiti zdravlja ljudi, domaćih i divljih životinja, svih neciljanih organizama, prvenstveno pčela, o integralnom upravljanju štetnim organizmima u smislu što manje upotrebe hemijskih sredstava i korišćenja agrotehničkih i mehaničkih mera u cilju suzbijanja štetnih organizama i korova. Sve ove mere imaju za cilj proizvodnju bezbedne hrane, prvenstveno u smislu ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koji su manji od maksimalno dozvoljenih količina ostataka, kao i zaštitu životne sredine.

Prodaja sredstava za zaštitu bilja vrši se u poljoprivrednim apotekama koje moraju da budu upisane u Registar distributera i uvoznika, što znači da ispunjavaju uslove za promet i da imaju zaposleno stručno lice, koje korisnicima daje savete u vezi sa izborom pesticida i načinom primene. Korišćenje sredstava za zaštitu bilja mora da bude u skladu sa deklaracijom i uputstvom koje se nalazi uz svako sredstvo i u kojem je detaljno napisano o kakvom se pesticidu radi, za koju namenu je registrovan, u kojoj kulturi, količini i kom vremenskom periodu se primenjuje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here