U Srbiji žene učestvuju u kriminalu mnogo manje nego muškarci i njihova uloga se uglavnom svodi na „pranje novca“ stečenog izvršenjem krivičnih dela, izjavio je Milan Dumanović, bivši pripadnik Uprave kriminalističke policije.

Kavački klan, kako je pokazala istraga, oslanjao se i na žene, a možda najbolji primer za to je supruga vođe „kavčana“ Radoja Zvicera, koja mu je spasila život prošle godine u Kijevu, gde je bio žrtva neuspelog atentata. Druga važna žena za kavački klan i njihov beogradski ogranak, koji su predvodili uhapšeni Veljko Belivuk i Marko Miljković, navodno je bila i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović. Istraga koja se vodi protiv klana, kako zbog zločina, tako i zbog prljavog novca, do sada je pokazala da žene nisu bile uključene u zverska ubistva, otmice i silovanja, ali da su imale bitnu ulogu u klanu. To je dokazalo i hapšenje Belivukove i Miljkovićeve žene, kao i žene osumnjičenog pripadnika grupe Filipa Ivanovskog. U sklopu istrage saslušane su i brojne druge žene, uključujući i starlete Tijanu Maksimović, zvanu Tijana Ajfon, i Milicu Živanović – Mimi Oro. Kakva je uloga žena u kriminalu u Srbiji pitali smo Milana Dumanovića bivšeg pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) i jednog od osnivača pokreta Oslobođenje.

Koliko su žene uticajne u njihovim životima, govori podatak da je većina moćnih kriminalaca u bekstvu, uprkos mreži jataka, u ruke policije pala upravo zbog toga što nisu uspeli da odole susretima i telefonskim razgovorima sa svojim lepšim polovinama. Zbog nekih od fatalnih žena podzemlja su bukvalno „letele glave“, neke su svoje „žestoke momke“ poslale direktno u zatvor, a jedna je postala poznata po tome što je pucala na atentatore na svog supruga. Kriminalci su u međuvremenu postali oprezniji, ali se njihove ljubavne mreže i dalje pletu oko žena koje su poznate u javnosti ili u podzemlju. Komentarišući ulogu žena u kriminalu u Srbiji, bivši pripadnika Uprave kriminalističke policije Milan Dumanović je istakao da žene učestvuju u kriminalu ali mnogo manje nego muškarci, te da se njihova uloga uglavnom svodi na „pranje novca“ stečenog izvršenjem krivičnih dela.