Alečković – Dosta treba da učimo od drugih naroda ali i oni od nas neke stvari treba da nauče

0
327

Komentarišući karakteristike klasičnog arhetipa Srba, klinički psiholog i antropološki psihijatar Mila Alečković je istakla da je on posledica teške istorije koja je obeležena ratnim sukobima te da dosta toga treba da učimo od drugih naroda ali i oni od nas.

Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, izjavila je u jednom intervjuu da se klasični arhetip Srba najkraće opisuje naslovom knjige Aleksandra Dime: “Pobeđeni pobednik”. Nesrećna istorija, ratovi, uvek smo u buni, uvek pobeđujemo, a u stvari- gubimo. Dostojanstvo i ponos na jednoj strani, nerealna procena sebe i inat na drugoj. Iz jednog ekstrema u drugi. Zamolili smo Milu Alečković da nam pojasni malo ove svoje navode i da nam kaže šta bi bilo dobro da preuzmemo od drugih naroda.

Komentarišući karakteristike klasičnog arhetipa Srba, klinički psiholog i antropološki psihijatar Mila Alečković je istakla da je on posledica teške istorije koja je obeležena ratnim sukobima, ali da uprkos dostojanstvu i ponosu na jednoj strani i nerealnoj proceni sebe i inatu na drugoj,  “moramo negde u kolektiv da se slijemo”, što se, prema njenim rečima, kod nas i desi u najvećim nevoljama, ali da solidarnost traje samo dok traje nevolja, te da dosta toga treba da učimo od drugih naroda ali i oni od nas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here