Jovo Bakić – Nepristajanje na uslove života koje diktira autoritarni režim

0
74

Sociolog Jovo Bakić je izjavio da je dobrodošao svaki oblik protesta koji ima za cilj nepristajanje na uslove života koje diktira aktuelni režim u Srbiji.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić Zakon o eksproprijaciji vratio na razmatranje i predložio javnu raspravu, kao i da su predložene izmene određenih članova Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, protesti i blokade puteva za sada su neizvesni. Da li bi blokade i proteste trebalo nastaviti ili ne pitali smo sociologa Jova Bakića.

Nakon blokade puteva širom Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najpre je ispunio zahtev da se sporni zakon o eksproprijaciji povuče iz pravne procedure a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi izmeni. Uz to je i Skupština grada Loznice dobila naredbu da povuče odluku o izmenama Prostornog plana grada kojima se Rio Tintu omogućavalo da napravi rudnik na tom području.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će protesti zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto kod Loznice, biti nastavljeni i posle Nove godine ukoliko vlast ne objavi sve memorandume i rešenja u vezi te potencijalne investicije.  Upitan da li bi zbog nastavka protesta predstavnici vlasti mogli da kažu da su ispunuli zahteve i da nema razloga za dalje blokade saobraćajnica i proteste, Jovanović je rekao da Aleksandar Vučić, ,,nije više u poziciji da ispunjava, nego da izvršava”, i da se vara ako misli da će protesti stati zbog toga što su ispunjena dva zahteva. Jovanović je dodao da vlast treba da ispuni zahtev od 11. septebra sa protesta u Beogradu, na kojem je bilo 20.000 ljudi, da se svi ugovori i sporazumi koji su potpisani sa Rio Tintom stave narodu na uvid i najavio nastavak protesta i blokada sve do ispunjenja konačnog cilja, a to je, proterivanje Rio Tinta iz Srbije i donošenje zakona kojim će biti zabranjena eksploatacija litijuma na čitavoj teritoriji zemlje. Pokret Ekološki ustanak je istakao da je ovo je važna pobeda građana, koji su masovnim izlaskom na ulice primorali vlast da odustane od predatorskih zakona, kao što su tokom proteklih meseci i godina zaustavili Mini hidroelektrane na Staroj planini, obuzdali uništavanje Bara Reve i sprečili Zakon o vodama.

Komentarišući ova dešavanja, sociolog Jovo Bakić je izjavio da je svaki oblik protesta koji ima za cilj nepristajanje na uslove života koji diktira autotitarni aktuelni režim, uvek dobrodošao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here