Novi optimizam – Izložba “Dešava se Nušićijada” u Zrenjaninu

0
134

U organizaciji Novog optimizna, kraj gradskog jezera na Badnje veče 6. januara održana je izložba „Dešava se Nušićijada“. Izložbu je pripremilo Udruženje građana KudeS iz Ivanjice, gosti u Zrenjaninu su bili Marko Šelić Marčelo i Željko Bodrožić, a domaćini Novi optimizam i Branislav Grubački Guta.

Nakon što je izložba „Dešava se Nušićijada“ postavljena u Beogradu pokret Novi optimizam organizovao je izložbu i u Zrenjaninu. U pitanju je izložba koja spaja iskustva festivala „Nušićijada“ i iskustva umetnika, humorista, novinara i aktivista. Izložbu je priredilo udruženje građana Kudes iz Ivanjice koje je i organizator prognane a slobodne Nušićijade. Izložbu je otvorila Senka Jankov, profesorka sociologije i članica Novog optimizma. Deo izložbe je i priča o Branislavu Grubačkom Guti, prognanom a slobodnom licu iz Zrenjanina, koji je rekao da je u Srbiji Nušić aktuelniji nego ikad.

Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a saglasio se sa Gutom da Srbiju danas mogu opisati gotovo sva Nušićeva dela, ali da nažalost iz tih dela još uvek nismo izvukli pouku. Bodrožić je govorio i o tome ko se najčešće progoni u Srbiji.

Gost izložbe u Zrenjaninu bio je i Marko Šelić Marčelo koji je rekao da Srbiju danas od svih Nušićevih dela najbolje opisuje satirična komedija Pokojnik. Od  prazničnog broja lista Danas 06. januara čitaoci će svakog petka u ovom listu moći da čitaju kolumne pod naslovom „Napet šou“ koje će pisati upravo Marčelo.

Na izložbi „Dešava se Nušićijada“ predstavljena su svedočanstva iza kojih stoje brojni poznati umetnici, humoristi i aktivisti, kao što su Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački. Izložba priča priče o smeni ljudi, progonu smeha, sumnjivim licima i glasnim zvonima, priče o potrazi za pravom i pravdom, o dobrom društvu u lošem društvu, i slobodi na ćoše.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here