Mila Alečković – Stvaralaštvo je pravi prirodni imunitet

0
155

Psihoneurolozi su zaključili da umetničko delo stvara pozitivne emocije što stimuliše mozak da šalje imunološkom sistemu signal za proizvodnju novih imunoloških ćelija koje učestvuju u obrani organizma od mnogih bolesti. Tog stava je i profesor Mila Alečković koja je istakla da je stvaralštvo pravi prirodni imunitet i da ono sprečava pacijenta da se vrati bolesti.

Na pitanje u jednom intervjuu šta je najbolji antidepresiv i šta može svako da uradi za sebe kako bi se osećao bolje prof. dr Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar je odgovorila samo ljubav i rad napomenuvši da treba živeti sa biljkama i životinjama, slušati muziku, pisati poeziju, slikati, graditi nešto, saditi voće i povrće, rezbariti, farbati i tako buditi stvaralaštvo u sebi. Upitali smo je zbog čega je stvaralaštvo značajno za borbu protiv stresa i da li savremeni uslovi života ostavljaju čoveku dovoljno vremena za stvaralaštvo.

Terapija umetnošću i zdravstvena zaštita ogledaju se u tome što ona na jedan od najboljih načina može da omogući nekoj osobi da iskusi novi osećaj kontrole i veština i podstakne pozitivni psihološki i klinički ishod, psihičkih patnji, a zdravstvenoj zaštiti bolji, funkcionalniji sadržajniji i humaniji rad. Dok bavljenje likovnom umetnošću kod lekara razvija takav medicinski pristup bolesniku, koji podstiče kreativno preispitivanje, rasuđivanje i zauzimanje različitih perspektiva što je često od presudne važnosti za pravilno postavljanje dijagnoze vizuelizacijom bolesnika. Psihoneurolozi su istraživanjem zaključili da umetničko delo, kod posmatrača ili autora tog dela, stvara pozitivne emocije, i osećaj da oni imaju kontrolu nad svojim organizmom, što stimuliše mozak da šalje imunološkom sistemu signal za proizvodnju novih imunoloških ćelija – limfocita koji učestvuju u obrani organizma od mnogih bolesti. Upravo taj stav da je stvaralaštvo pravi prirodni imunitet zastupa i klinički psiholog i antropološki psihijatar Mila Alečković, koja je istakla da lečenje medikamentima treba da traje što kraće, da nakon njega sledi psihoterapija, a potom stvaralaštvo koje će sprečiti pacijenta da se vrati bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here