Brnabić – Konferencija za medije “EU za Zelenu agendu u Srbiji“

0
94

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da će se kroz Projekat “EU za Zelenu agendu u Srbiji“ poboljšati kvalitet života građana u našoj zemlji i to unapređenjem kvaliteta vazduha, vode i zemljišta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na konferenciji za medije kojom je obeležen početak realizacije projekta “EU za Zelenu agendu u Srbiji“ izrazila zahvalnost Evropskoj uniji, Švedskoj i Programu Ujedinjenih nacija za razvoj na partnerstvu i finansijskoj podršci sa inicijalnih osam miliona evra za sprovođenje projekta. Premijerka je navela da je projekat, koji će trajati do 2024. godine, usmeren na unapređenje životne sredine i zelenu tranziciju, pri čemu je izrazila nadu će i drugi partneri pristupiti finansiranju ovog projekta kako bi se on proširio. Ona je podsetila na to da su dva ključna prioriteta Vlade Srbije vladavina prava i Zelena agenda, odnosno zaštita i unapređenje zaštite životne sredine, pri čemu je EU ključni i osnovni partner naše zemlje u ovim oblastima. Predsednica Vlade je, govoreći o zaštiti životne sredine, rekla da su tri osnovne teme – zaštita kvaliteta vazduha, rešavanje čvrstog otpada i zaštita vodotokova, odnosno izgradnja kanalizacionih mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ona je naglasila da je mnogo toga urađeno u sve tri oblasti i na unapređenju pravnog okvira uz napomenu da je usvojen Zakon o klimatskim promenama, kao i zakoni o izmenama zakona o zaštiti prirode i zakona o energetici. Brnabić je ukazala na to da prvi put imamo i Zakon o obnovljivim izvorima energije, i dodala da je završen nacrt programa zaštite vazduha od 2022. do 2030. godine, koji je trenutno u fazi usvajanja. Ona je zaključila da imamo istovetne ciljeve sa EU u ovoj oblasti i da očekuje da projekat bude efikasno implementiran i da Srbija i EU zajedno rade na boljem kvalitetu života građana, i to unapređujući kvalitet vazduha, vode i zemljišta u Srbiji.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap navela je da je ovaj projekat kruna aktivnosti UNDP-a koje se već decenijama sprovode u našoj zemlji sa ciljem podrške klimatskim pitanjima. Ona je podsetila na to da ova organizacija od 2010. godine pomaže u promeni zakonodavstva u Srbiji i da se efekti te podrške vide, između ostalog, u većoj proizvodnji obnovljive energije i više ulaganja u zelenu tranziciju.  Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David naglasila je da je ta zemlja dugoročno posvećena pružanju podrške Srbiji na putu ka EU i da predstavlja vodećeg donatora u oblasti životne sredine u našoj zemlji. Razvojna saradnja Srbije i Švedske usredsređena je na podršku Poglavlju 22, u kojem je i životna sredina, navela je ona i u tom smislu ukazala na važnost otvaranja Klastera 4. Ben David je, naglašavajući da je kvalitet vazduha od ključne važnosti, poručila da će Švedska ostati posvećena realizaciji projekta koji će omogućiti bolji kvalitet vazduha. Šef Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi rekao je da je ova finansijska institucija ponosna na to što će Srbija da krene napred sa Zelenom agendom i održivim razvojem, i to tako što će da podstakne mala i srednja preduzeća, koja su ključni pokretači razvoja i transformacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here