Miodrag Majić – Pravosuđe u Srbiji je pod ozbiljnim političkim uticajem

0
116

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić je izjavio da se zalaže za suštinske promene pravosuđa kako bi ono počelo da preuzima ulogu koju ima, a za njegov pogled na to šta predstavnik zakona u društvu treba da radi i šta treba da bude, presudnu ulogu odigrala je knjiga „Serpiko“ koju je pročitao u ranom detinjstvu.

Posao sudije nije poznat po otvorenosti za javni govor, kritiku ili kreativno istupanje iz uloge unutar sudnice. Taj pogled na sudstvo menja sudija Apelacionog suda u Beogradu, Miodrag Majić koji gaji imidž otvorenog i dostupnog sagovornika, građanina koji želi dobro svom društvu i promene za koje se treba boriti.  Zamolili smo ga da nam kaže nešto više o stanju u pravosuđu i pritiscima na sudije, ali i o knjizi koja mu je promenila pogled na svet.

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, u Krivičnom i Odeljenju za ratne zločine, je jedini sudija koji otvoreno i bez cenzure govori i piše o pravosuđu i temama iz ove oblasti. Već nekoliko godina tekstove objavljuje na svom blogu koji je nastao iz želje da se na njemu ozbiljno diskutuje o krivičnopravnim pitanjima i pitanjima koja se tiču problema u pravosuđu, a potreba za ovakvim vidom komunikacije, pojačana je činjenicom da je sve manje mesta za ozbiljne stručne debate.

Prema Majićevim rečima, u borbi za nezavisno sudstvo, pogrešno je očekivati od bilo koje izvršne vlasti  da suštinski popravi stanje u pravosuđu i učini ga snažnijim, zato što svakoj izvršnoj vlasti odgovara slabije sudstvo, te da se mora naći snage u samom pravosuđu da krene da se bori za suštinske promene, da osvaja deo po deo slobode koju nikada, kako je rekao, na ovim prostorima nije osvojilo, ali to neće biti brz proces pogotovo iz ovog stanja gde se sada nalazi.

Sudija Miodrag Majić u svojoj struci bavi se predavanjima i dosta piše i učestvuje u debatama u zemlji i inostranstvu, dok se van struke bavi razlitičim oblastima, muzikom, fotografijom, pisanjem, ponekad i sportom, jer smatra da život ima toliko dimenzija da je grehota posvetiti se samo jednoj oblasti. I sam je pisac visokotiražnih romana „Deca zla“ i „Ostrvo pelikana“, a kao knjigu koja mu je promenila pogled na svet, sudija Majić je naveo roman „Serpiko“ koji je pročitao u ranom detinjstvu i koji je formirao njegov pogled na to šta predstavnik zakona u društvu treba da radi i šta treba da bude.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here