Tomislav Lovreković – U Srbiji nema cenzure medija

0
215

Tomislav Lovreković, novinar i građanski aktivista je izjavio da u Srbiji  nema cenzure u medijima s obzirom na to da su na najvećem kablovskom operateru u zemlji, prva dva kanala rezervisana za televizije koje je ocenio, ne kao neprijatelje režima, već kao neprijatelje države.

Veliku pažnju javnosti Tomislav Lovreković je izazvao kad je u novembru 2018. godine u beogradskom Medija centru predstavio istraživanje na osnovu kojeg je zaključeno da cenzure u Srbiji uopšte nema. Lovreković je tada, na osnovu analize, kako je naveo, sadržaja lista “Danas”, nedeljnika “Vreme” i “NIN”, kao i televizije N1, rekao da je ustanovljeno da postoji veliki prostor za kritiku, pa čak i da postoji diskriminatorski odnos. On je tada istakao da je priča o cenzuri samo farsa kojom pokušava da se stvori nestabilna klima u Srbiji. Kakvo je stanje u medijima u Srbiji danas i ima li cenzure pitali smo Tomislava Lovrekovića?

Reporteri bez granica (RSF) objavili su u svom godišnjem izvještaju Svetski indeks slobode medija da je došlo do dramatičnog pada slobode medija od početka pandemije COVID-19 širom sveta. Novi Svetski indeks slobode medija, koji je objavljen 20. aprila prošle godine procenio je situaciju u medijima tokom 2020. u 180 zemalja i izveo zaključak da 73 posto njih ima ozbiljne probleme s medijskim slobodama, te da se zemlje Zapadnog Balkana nalaze u narandžastoj zoni što je ocjenjeno kao “loše” stanje slobode medija.

Pogoršanje slobode medija u Srbiji se ubrzalo pod sadašnjim rukovodstvom, ocenila je u izveštaju Balkanska inicijativa za slobodne medije (BFMI) u kojem je istaknuto da svi veliki indeksi ukazuju na pad medijskih sloboda u Srbiji, a da su javni servisi i glavno regulatorno telo podložni državnoj kontroli zbog finansijske zavisnosti i pravila o imenovanju njihovih članova.

Komentarišući stanje u srpskim medijima novinar Tomislav Lovreković je istakao da u našoj državi nema medijske cenzure s obzirom na to da su na najvećem kablovskom operateru u zemlji, prva dva kanala rezervisana za televizije koje je ocenio kao neprijatelje države.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here