Međunarodni popis ptica vodenih staništa

0
142

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, na Svetski dan vlažnih područja, podseća na to da su močvare od izuzetne važnosti za očuvanje prirode jer predstavljaju retke preostale oaze biodiverziteta, te da u njima u našoj zemlji stanište nalazi više od 300.000 ptica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine tokom januara sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa, tako da je i ove godine više od 120 ornitologa, članova i volontera posetilo više od 1.500 lokaliteta na našim rekama, jezerima, ribnjacima, akumulacijama, močvarama, plavnim pašnjacima i slatinama. Prema preliminarnim rezultatima popisa zabeleženo je više od 300.000 ptica vodenih staništa. Tri najbrojnije vrste bile su lisasta guska, patka gluvara i obični galeb. Na zimovanju kod nas po prvi put je potvrđen i grogotovac, vrsta plovke koja inače zimuje u Africi i koja izuzetno retko prezimi u Evropi. Od ostalih retkih vrsta beleženi su još kudravi nesiti, ražanj, veliki crnoglavi galebovi, gakovi, mali i veliki labudovi, crni i baršunasti turpani, srednji ronci, crvena lunja, crni orlovi, prevezi, riđogrli i ušati gnjurci, zlatni vivci, crvene čaplje.

Velike reke Dunav, Tisa i Begej ponovo su istraživane sa plovila, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Zajedno sa kolegama iz Hrvatske u potpunosti je istražena reka Dunav sve do Bugarske granice. Najmnogobrojnija akcija bila je na području ušća Save u Danav gde su sa više lokacija brojani galebovi i mali vranci, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ističu kao veliki uspeh to što je ponovo obiđen kompletan vodotok, već ozbiljno ugrožene, Zapadne Morave. Ptice su ponovo popisivane i na Tamišu, Drini, Nišavi, Vidrenjaku, Bosutu, Peku, Velikoj Moravi, Grabovici, Limu, Zasavici, Jegrički, Timoku, Boljetinskoj i drugim rekama.

Alarmantno je što su na većini obiđenih lokaliteta zabeleženi različiti vidovi ugrožavanja prirode – otpadne vode, deponije, krivolov, prekomeran lov, preoravanja staništa. Priobalja reka, jezera i kanala su sve više degradirana, uzurpirana ilegalnim ljudskim aktivnostima i divljom gradnjom, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ističe da se saznanja do kojih se dolazi kroz to istraživanje koriste za preduzimanje konkretnih mera za zaštitu populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa na međunarodnom nivou. Podaci prikupljeni u Srbiji objedinjuju se i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here