Siniša Ljepojević o imenovanju izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan

0
220

Imenovanje specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stujarta Piča je simboličko i predstavlja potvrdu britanskog sluganstva američkoj politici, izjavio je novinar Siniša Ljepojević.

Imenovanje specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stujarta Piča deo je američkog projekta, od kojeg ne treba očekivati mnogo, a kojim London kupuje političko vreme i održava privid moći. Izbor Piča za ovaj zadatak je iznenađenje u kojem ima mnogo više nejasnoća nego što bi London želeo – ne zna se ni šta će raditi, ni koja će mu uloga biti, smatra Siniša Ljepojević, novinar koji živi u Londonu i dobar je poznavalac prilika u Velikoj Britaniji. Zamolili smo Sinišu Ljepojevića da prokomentariše ove svoje navode.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson imenovao je Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, saopštila je Ambasada Velike Britanije. Pič je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO, a ranije je bio načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. Kao specijalni izaslanik premijera, Pič će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Njegov rad će, kako je navedeno u saopštenju, uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

Prema mišljenju dugogodišnjeg dopisnika agencije Tanjug iz Londona, novinara i publiciste Siniše Ljepojevića, vazduhoplovni maršal Stjuart Pič, u narednom periodu  neće biti mnogo angažovan na području Zapadnog Balkana, tako da je njegovo imenovanje više simboličko, kao potvrda britanskog sluganstva američkoj politici .

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here