Vučić – Početak radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac – Loznica

0
32

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovali su danas u Mačvanskom Prnjavoru obeležavanju početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac–Loznica.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je prilikom obeležavanja početka radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac-Loznica najavio da će put Ruma-Šabac biti gotov do kraja septembra sledeće godine, što znači da će se za godinu i po dana od Beograda do Šapca stizati za maksimalno 45 minuta, a od Beograda do Loznice za sat i 10 minuta. On je istakao da će nova saobraćajnica olakšati život ljudima u Mačvi i Jadru i privući nove investitore, što znači veće plate i penzije.

Obeležavanju početka radova prisustvovali su i ambasador Azerbejdžana u Srbiji Kamil Hasijev, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, v.d. direktor “Koridora Srbije” Aleksandar Antić i v.d. direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak. Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na auto-putu Ruma– Šabac i brzoj saobraćajnici Šabac–Loznica, zaključen je 19. novembra 2019. godine sa azerbejdžanskom kompanijom “Azvirt”. Ukupna dužina deonice je 77 kilometara, od čega je auto-put Ruma–Šabac dužine 22 kilometara, a dužina deonice Šabac–Loznica, koja će biti izgrađena u profilu brze saobraćajnice, iznosi 55 kilometara. Planirana je izgradnja ukupno 56 objekata, od čega 54 mosta i dve petlje.

Izgradnja auto-puta Ruma–Šabac i brze saobraćajnice Šabac–Loznica jedan je od prioritetnih zadataka u drumskom transportu, s obzirom na to da je reč o projektu koji je važan za razvoj i povezivanje Srema, Mačve i zapadne Srbije i Vojvodine, ali i ovog dela Srbije sa regionom, pre svega sa BiH. Moderna saobraćajnica koja će povezati Rumu i Loznicu obuhvataće tri prostorne celine: deonica Ruma–most na Savi (Šabac), u dužini od 22 kilometra će biti auto-put u punom profilu, druga celina je most preko Save i treća je deonica čija izgradnja danas počinje. Ta deonica će biti brza drumska saobraćajnica, trasa će zaobići sva naseljena mesta, kroz koja gotovo celom dužinom prolazi postojeći državni put IB reda broj 26. Ukupna ugovorena cena radova od Rume do Loznice je 467,5 miliona evra, a od Šapca do Loznice 247,5 miliona evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here