Darko Trifunović – Ukrajina je zamka za Rusiju

0
241

Ukrajina je zamka za Rusiju i ako Rusija bude uhvaćena u tu zamku biće joj uvedene i političke i ekonomske sankcije izjavio je Darko Trifunović direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Rusija je nastavila da jača svoje veliko vojno prisustvo kod granica sa Ukrajinom, rekao je generalni sekretar NATO konstatujući da „u ovoj fazi“ nema znakova smirivanja tenzija uprkos izjavama Moskve. Jens Stoltenberg je rekao da su čuli poruke Moskve o njenoj spremnosti da nastavi diplomatske napore i da su spremni da razgovraraju ali da Rusija treba da „pređe sa reči na dela, da povuče svoje snage i smiri tenzije“. Kako komentariše dešavanja u Ukrajini te odnose Rusije, Amerike i NATO-a pitali smo stručnjaka za bezbednost Darka Trifunovića.

Tenzije na istoku Ukrajine, u oblasti Donbas gde su proruski separatisti proglasili nezavisnost dve “republike” Donjecka i Luganska, pogoršale su se nakon što su separatisti koje Rusija podržava, ali i ne priznaje kao nezavisne države, otvorili vatru preko linije razgraničavanja sa ukrajinskim snagama, pogodivši obdanište i ranivši tri osobe. Secesionisti, pak optužuju Ukrajinu da je gađala njihov vrtić. Zapad kaže da Moskva možda traži izgovor da otvoreno interveniše u borbama u odbrani odcepljenih ukrajinskih teritorija koje kontroliše. Rusija je rasporedila gotovo 150.000 vojnika u pograničnim regionima u blizini Ukrajine, a SAD su upozorile da bi invazija mogla biti “neminovna”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here