Zlatko Kokanović – Projekat Rio Tinto će biti okončan kad meštani budu vlasnici zemljišta

0
165

Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar” je izjavio da će, bez obzira na to što je počeo postupak prenamene odnosno vraćanja građevinskog zemljišta u poljoprivredno, za stanovništvo lozničkog kraja projekat Rio Tinto biti okončan tek kada država otkupi zemljište od Rio Save i ponudi meštanima sela oko Jadra da ga kupe i postanu njegovi vlasnici.

U Gornjim Nedeljicama Rio Tinto iza sebe je ostavio 528 bušotina, a o početku njihovog uklanjanja, kao i o čitavom tom procesu – malo se zna. Zlatko Kokanović ispred udurženja “Ne damo Jadar” je izjavio da još uvek nemaju detaljnije informacije, ali da su premijerki postavili jasno i direktno pitanje ko će im garantovati da je sve kako treba i ko će ukloniti bušotine. Na pitanja meštana i ekoloških aktivista premijerka je odgovorila prebacivanjem odgovornosti na “Rio Savu”, navodeći da je otkupljena zemlja u Gornjim Nedeljicama privatno vlasništvo i da država tu ništa ne može. Kakvi će biti dalji koraci stanovnika Gornjih Nedeljica i da li se može očekivati da to zemljište opet bude poljoprivredno pitali smo Zlatka Kokanovića iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Gornje Nedeljice je selo na zapadu Srbije, poznato po borbi protiv rudarskog giganta Rio Tinta, u kom je ostalo više desetina pustih imanja nakon odluke Vlade da stopira izgradnju rudnika litijuma. Protivnici rudnika – meštani i ekološki aktivisti, su tražili garanciju vlasti da iskopavanja litijuma neće biti kao i rešenje za imanja u vlasništvu privatne kompanije. Iako je Vlada ukinula sve dogovore sa Rio Tintom, pa samim tim i one koji poljoprivredno zemljište pretvaraju u zemljište za građevinsku namenu, i dalje nema garancija da će ovo zemljište ponovo postati poljoprivredno. Zlatko Kokanović iz udruženja “Ne damo Jadar”je izjavio da je proces prenamene zemljišta započet, ali da će državi moći da se veruje da je projekat Rio Tinto okončan tek onda kada otkupi zemljište od Rio Save i ponudi ga meštanima okolnih sela da ga kupe i postanu njegovi vlasnici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here