Dragan Petrović – Ukrajina bi trebalo da bude regionalizovana

0
338

Naučni savetnik dr Dragan Petrović je izjavio da je stanje u Ukrajini neodrživo na unutrašnjem društvenom i političkom planu i da mu je čudno da određene zapadne strukture nemaju razumevanja za kršenja ljudskih prava i pritisak na rusko-jezično stanovništvo kojeg ima preko 40%.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je priznanje dve odmetnute ukrajinske pokrajine, a pitanje je kako će se stvari dalje odvijati. Sjedinjene Američke Države su objavile da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu sa 190.000 vojnika koje je skupila u blizini granice sa susednom državom. Iako tenzije na istoku Ukrajine rastu, Zapad i Rusija su tvrdili da više vole diplomatsko rešenje od krize. Kako komentariše dešavanja u Ukrajini pitali smo naučnog savetnika, Dragana Petrovića.

Ruski poslanici su 15. februara uputili apel Vladimiru Putinu da Rusija prizna nezavisnost  separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, Lugansk i Donjeck , gde se od 2014. godine sukobljavaju ukrajinske snage bezbednosti i proruski pobunjenici.

Predsednik Putin potpisao je dokument kojim je Moskva priznala nezavisnost otcepljenih ukrajinskih teritorija i pozvao Ukrajinu da odmah prekine “vojne operacije” protiv proruskih separatista, te istakao u obraćanju javnosti, da bi Ukrajina mogla da služi kao uporište NATO za napad na Rusiju.

Naučni savetnik dr Dragan Petrović je mišljenja da je stanje u Ukrajini neodrživo na unutrašnjem društvenom i političkom planu i da mu je čudno da određene zapadne strukture nemaju razumevanja za kršenja ljudskih prava i pritisak na rusko-jezično stanovništvo kojeg ima preko 40%, te da je jedna od posledica navedenog, težnja tih ljudi za određenom autonomijom sve do separacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here