Brnabić – Investicioni samit o Zapadnom Balkanu

0
71

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas investitorima, na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, da srpskoj ekonomiji ide dobro, uprkos pandemiji u svetu, i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je na onlajn panelu sa premijerima zemalja iz Zapadnog Balkana, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj,i  istakla da Srbija ima dobro poslovno okruženje, podsetivši na to da je „Fajnenšel tajms“ našu zemlju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija. Ona je navela da je Srbija u 2020. godine imala pad BDP od svega 0,9 odsto i da je ostvarila privredni rast u 2021. od 7,6 odsto, pri čemu je te godine imala i rekordni iznos direktnih stranih investicija od približno 3,9 milijardi evra. Srbija je kao investiciona destinacija jedna od najinteresantnijih zemalja u Evropi, pogotovo ako investitori žele da ulažu u istraživanje i razvoj, naglasila je premijerka.

Brnabić je podvukla da su za strane investitore posebno zanimljive oblasti za ulaganje u Srbiji – intelektualna svojina, veštačka inteligencija, biotehnologija i drugo, dodajući da naša zemlja te sektore podržava vrlo intenzivno i to doprinosi brzini našeg razvoja. Predsednica Vlade je na kraju uvodnog obraćanja poručila da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona. Ona je ponovila da su za našu zemlju evropske integracije prioritet, odnosno opredeljenje da naša zemlja postane članica EU, kao i stabilnost u regionu. Ona je poručila da je za Srbiju inicijativa „Otvoreni Balkan“ najvažniji regionalni projekat, koji će doprineti razvoju celog Zapadnog Balkana, dodavši da je ova inicijativa otvorena i dostupna za sve koji žele da joj se pridruže.

Prema njenim rečima, za razvoj celog regiona najvažnije su tri ključne oblasti, a to su saobraćajno povezivanje – razvoj železničke i putne infrastrukture, zatim energetska stabilnost i diverzifikacija izvora snabdevanja, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine. Mnogi od tih projekata zavise od regionalne saradnje, predočila je Brnabić i podsetila na to da Srbija već gradi sa svoje strane auto-put od Beograda ka Sarajevu, kao i takozvani „Auto-put mira“ od Niša do Prištine, Tirane i Drača. Treći važan projekat koji Srbija realizuje jeste izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije, koji će omogućiti dobijanje gasa i preko LNG terminala iz Grčke, objasnila je premijerka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here