Dragan Petrović – Javno mnjenje u Srbiji je naklonjeno Rusiji

0
291

Naučni savetnik Dragan Petrović je izjavio da je javno mnjenje u Srbiji naklonjeno Rusiji što zbog tradicionalnih veza koje spajaju dva naroda, što zbog stava Rusije po pitanju Kosova i Metohije i Republike Srpske.

Srbija treba da se drži po strani i ostavi Moskvi i Kijevu da zajedno sa stranim silama pronađu kompromis za ukrajinsku krizu, ocenio je vojni analitičar Vlade Radulović. On je za Euronews Srbija rekao da je situacija delikatna za zvanični Beograd, zbog odnosa koji ima sa dve sukobljene zemlje. Kako bi Srbija trebalo da se ponaša u novonastaloj situaciji pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija, najiskrenije žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope, te da Rusiju i Ukrajinu smatra prijateljskim državama, a Ruse i Ukrajinice bratskim narodima. U zaključcima Saveta se ističe da je jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta, te da Srbija pruža punu podršku poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Predsednik je dodao i da će se Srbija, prilikom razmatranja potreba da se donesu restriktivne mere ili sankcije, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

Vučić je rekao i da će Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa drugim nadležnim organima, preduzeti mere da zaštiti bezbednost svojih državljana koji borave u Ukrajini i naglasio da će država sprečiti učešće građana Srbije u sukobima u Ukrajini, kao i da će svi tzv. dobrovoljci koji se uključe u taj konflikt, biti sakncionisani.  Srbija će, kako je istakao, pružiti svaku vrstu pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here