Dragaš – Težimo društvu u kome će socijalna funkcija biti u funkciji razvoja zajednice

0
158

Komentarišući predlog političkog i ekonomskog programa za spas Srbije Pokreta Svetlo, ekonomista Branko Dragaš je izjavio da zajednica kojoj stremimo treba da bude ona koja će razviti preduzetništvo, privredu i zaštititi građane kroz sve oblike socijalne zaštite.

Na sajtu ekonomiste Branka Dragaša nalazi se predlog političkog i ekonomskog programa za spas Srbije Pokreta Svetlo. Dragaša smo upitali šta je najznačajnije u toj platformi za preporod Srbije i šta je neophodno da bi ona bila uspešno sprovedena te kako bi Srbija izgledala nakon uspešne realizacije ovog programa.

U predlogu političkog i ekonomskog programa Pokreta Svetlo za preporod Srbije navodi se da je za njegovo uspešno sprovođenje potrebno napuštanje neoliberalnog koncepta i primena ekonomskog koncepta oslanjanja na sopstvene nacionalne resurse i znanja naših stručnjaka iz zemlje i rasejanja. Ekonomska politika treba da bude razvojna sa preduzećem kao nosiocem privrednog razvoja i usmerena na pokretanje domaće proizvodnje i privrednog razvoja, rast izvoza, potpunu zaposlenost i racionalno upravljanje nacionalnim resursima. U programu se između ostalog navodi da je razvojnim planom i povoljnim državnim subvencijama potrebno zaustaviti uništavanje i napuštanje sela i zabraniti prodaju obradivog zemljišta i mineralnog blaga strancima. Svim građanima Srbije treba omogućiti besplatnu zdravstvenu zaštitu i besplatno obrazovanje i raditi na iskorenjivanju prosjačenja, gladi i beskućništva uključivanjem siromašnih u programe privrednog preporoda države.

Mladim bračnim parovima država treba da obezbedi povoljne stambene i porodične kredite i novčanu pomoć za svako dete kao i prednost pri zapošljavanju u državnim službama, a porodicama sa više dece subvencije i besplatne vrtiće.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here