Čačanska rodna šljiva

0
629

Smanjenje površina i krčenje zasada požegače uticalo je na masovnije širenje čačanske rodne šljive, koja se po svim svojim karakteristikama nametala kao njena naslednica. Čačanska rodna je sorta koja zahteva intenzivnu agrotehniku. Nažalost, nastavak sa tradicionalnom proizvodnjom šljive tj. ekstenzivna proizvodnja kakva je bila sa požegačom, ovoj sorti nije omogućila da ispolji sav svoj potencijal.

Od sorti šljive koje su stvorene u Institutu za voćarstvo čačanska rodna je najzastupljenija u rodnim zasadima. Nastala je ukrštanjem stenleja i požegače, nasledila je i pozitivne i negativne osobine ovih sorti. Plod je krupniji od požegače a sitniji od stenleja (25-30 grama), jajast, tamno plave pokožice sa izraženim pepeljkom. Meso ploda je žuto, čvrsto, sočno, aromatično. Koštica je sitna. Cepača je. Najveća mana sorte Čačanska rodna je osetljivost prema šarki. Na listu se uočava karakteristično šarenilo, ali za razliku od požegače plodovi se ne deformišu. Posebnu pažnju treba posvetiti merama nege zaraženih zasada. Redovnim đubrenjem u optimalnim rokovima, suzbijanjem korova kao i redovnom zaštitom od prouzrokovača bolesti (osetljiva je na plamenjaču i rđu šljive) utičemo na manji procenat prevremeno otpalih plodova. Zasade podizati samo sa proverenim i zdrastveno ispravnim sadnicama. Dosta je otpornija od stenleja prema moniliji.

Jedna je od najrodnijih sorti šljive. Mora se redovno rezati a sama rezidba ove sorte je dosta zahtevna. Rađa na mešovitim rodnim grančicama i kratkom rodnom drvetu. Pregledom broja rodnih pupoljaka na mešovitim grančicama biramo jačinu rezidbe. Jačinom rezidbe utičemo na krupnoću (35-40 grama) i bolju obojenost plodova. Kada prerodi, plodovi su sitniji i slabo obojeni (crvenkasto-plavi) a veliki je rizik da dođe do očenjivanja i lomljenja grana pod teretom roda.

Čačanska rodna je sorta kombinovanih osobina. Plod se koristi u svežem stanju, za sušenje, rakiju i druge vidove prerade. Iako po organoleptičkim osobinama suve šljive nadmašuje stenlej, zbog veće krupnoće i boje šljive stenlej je traženiji i još uvek vodeća sorta za sušenje. Procenat podignutih zasada čačanske rodne u Kolubarskom okrugu poslednjih godina je u padu. Dobra cena ranih sorata šljive, dominacija stenleja za sušenje, uz osetljivost prema virusu šarke uticala je na smanjen interes proizvođača za čačanskom rodnom.

Mešovite rodne grančice kod ove sorte slične su mešovitim grančicama kod breskve, na grančici u grupama po dva ili tri se nalaze lisni i cvetni pupoljci. Ovaj jednogodišnji prirast je važan nosilac rodnosti kod ove sorte a pored mešovitih rodnih grančica pažnju treba posvetiti i kratkim rodnim grančicama tj. spiralno raspoređenim cvetnim pupoljcima na majskim buketićima i njihovom broju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here