Prijavljivanja privrednika za novi model fiskalizacije do 5. aprila

0
66

Novi krug prijavljivanja privrednika za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije počinje danas i traje do 5. aprila.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je 1. maj ove godine, a iz Ministarstva finansija poručuju da neće biti nikakvog pomeranja rokova. Prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku počelo je danas i trajaće do 5. aprila, a odvijaće se na isti način kao i prethodnog puta, na portalu Poreske uprave.

Za ostvarivanje subvencija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće. Obveznicima se uplaćuje po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto. Prijavljivanje se može obaviti na portalu Poreske uprave ePorezi i da bi se privrednici prijavili za subvencije prvo treba da, ukoliko to nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države. Prijava za subvencije je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena.

Prvi krug prijave za subvencije države trajao je od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine i za pomoć države prijavilo se oko 124.000 obveznika fiskalizacije, od kojih su skoro svi već isplaćeni. Obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije, a budžetom za ovu godinu opredeljeno je za tu namenu šest milijardi dinara.

Uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, s obzirom da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, privredi i građanima, navode iz ministarstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here