Jednodnevni pilići

0
49

Uzgajanje pilića i kokošaka za proizvodnju jaja je postalo veoma interesantno u vreme trenutne krize, bilo da želite time da se bavite amaterski ili profesionalno. To nije lako pa je potrebno dobro da se pripremite kako biste bili uspešni u tom poslu.

Mlade, jednodnevne piliće najbolje je kupovati u periodu od kraja marta do kraja maja. Termin kupovine je potrebno prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima uzgajanja. Jedan deo uzgajivača uzgaja piliće u turnusima. Tako obezbeđuju duži period snabdevenosti svežim pilećim meso, a sebi olakšavaju posao oko klanja i zamrzavanja mesa za zalihe. Jedinke različitog uzrasta treba držati odvojeno. Prilikom obavljanja kupovine jednodnevnih pilića potrebno je da obratite pažnju na njihov izgled. Pilići moraju biti ujednačene veličine, a paperje čisto i suvo. Zdrave životinje su aktivne, živahne, radoznale i reaguju na zvuk. Pre nego što ih kupite, obezbedite adekvatan prostor koji treba da je čist, suv i osvetljen. Mlade jedinke su veoma osetljive na hladnoću i potrebno ih je držati u toplom. Za piliće do pet dana starosti potrebno je obezbediti temperaturu prostora od 32ºC, a od šestog do devetog dana ona se postepeno smanjuje na 28ºC. Ona se i dalje smanjuje tako da do 20 dana starosti treba da bude 25ºC, a posle se održava na vrednosti od 20 do 24ºC. Dogrevanje se može obavljati montiranjem namenskih lampi koje se nazivaju “veštačke kvočke”.

Veoma je važno održavanje higijene, a pod ili prostirka se moraju čistiti svaki dan. Tako se sprečava pojava oboljenja. Prostor ne treba pretrpavati, jer je važno da mlade jedinke mogu neometano hodati, trčati kako bi razvili pun obim motoričkih fukcija. Ovo će omogućiti pravilno formiranje kostiju. Od drugog meseca starosti treba ih puštati napolje. Boravak na svežem vazduhu i dodatak zelene hrane doprineće njihovom zdravlju. Pilićima je za dobar rast i razvoj neophodna svetlost. Od 18h dnevnog osvetljenja postepeno smanjujemo na 10h kada dostignu četiri meseca starosti.

Voda i hrana im moraju uvek biti dostupni. Pojilice moraju biti takve da ne dozvoljavaju prolivanje vode i kvašenje pilića. Ukoliko ostanu mokri, veoma brzo će se razboleti. Ishranu započinjemo čim se osuše i počnu da hodaju. Kada ih donesete kući, na raspolaganju moraju da imaju hranu i vodu. Danas postoje brojni koncentrati starteri za ishranu jednodnevnih pilića. Osim toga mogu se hraniti mlevenim kukuruzom, ječmom, pšenicom ili zobi kao i prosom. Hrana se daje u malim količinama i često, najbolje svaka dva sata. Žitarice ne treba mešati, jer su pilići probirljivi i poješće samo ono što im se sviđa. U vodu je potrebno dodavati vitaminsko mineralne dodatke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here