Aleksandar Pavić o odnosima Rusije i Turske

0
116

Komentarišući odnose Rusije i Turske, politikolog Aleksandar Pavić je izjavio da Turska ne može da se okrene protiv Rusije jer su Turskoj potrebni svež kapital i strana podrška, a to će pre da dobije od Kineza i Rusa nego od Zapada.

Odnosi Rusije i Turske su komplikovani. Ankara je član NATO, a rado kupuje rusku vojnu tehnologiju – uprkos protivljenju zapadne vojne alijanse i Vašingtona. U Libiji, Siriji i Nagorno-Karabahu, naposletku i u Ukrajini, Rusija i Turska su na različitim stranama. Dve zemlje neguju dobre ekonomske odnose. Turska zavisi od ruskog gasa. Skoro ukupne energetske potrebe zemlja pokriva iz inostranstva. Turska je 2020. potrošila 48,1 milijardi kubnih metara gasa, od čega su 33,6 milijardi uvoz iz Rusije. Kako komentariše odnose Rusije i Turske pitali smo politikologa Aleksandra Pavića.

Komentarišući odnose Rusije i Turske, politikolog Aleksandar Pavić je izjavio da su odnosi dveju zemalja komplikovani ali da idu uzlaznom putanjom, pre svega zbog zavisnosti Turske od ruskih energenata i naoružanja. Prema njegovim rečima Turska je mesto gde se sukobljavaju interesi Istoka i Zapada, tako da ako Turska želi da zadrži bilo kakvu nezavisnost mnogo lakše će to postići ako se okrene Rusiji i Kini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here