Vučić – Poseta fabrici za proizvodnju turbo punjača “BMTS Technology”

0
191

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas u Novom Sadu fabriku za proizvodnju turbo punjača nemačke kompanije “BMTS Technology”.

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas u Novom Sadu fabriku za proizvodnju turbo punjača nemačke kompanije “BMTS Technology”. Po dolasku u fabriku, Vučić se sastao sa rukovodstvom kompanije. Od čelnika je saznao da će fabrika ove godine zaposliti još radnika i imati ukupno 311 zaposlenih, a do kraja 2024. godine ukupno 454 radnika. Istakao je da je u fabrici sve automatizovano i da će fabrika iako nema puno zaposlenih imati povećan izvoz, što je značajno za srpsku ekonomiju. On je rekao da je Novi Sad zahvaljujući velikom broju novih fabrka postao najznačajniji centar autoindustrije u Srbiji i da je srećan što može da obilazi nove fabrke u zemlji čak i u ovoj situaciji. Istakao je da se Srbija bori i otvara nove fabrike čak i u vreme teških dana za ceo svet i poručio da će država nastaviti da se bori za nove investitore i daje im podršku. Vučić je rekao da BMTS planira da dugoročno ostane u Srbiji, sve dok se budu proizvodili klasični automobili i ne bude potpuno prešlo na električna vozila i da ta kinesko-nemačka kompanija može i dalje da računa na podršku države Srbije.

“BMTS Technology” je počela sa radom u Novom Sadu krajem 2020. godine, a prvi proizvodi sišli su sa fabričkih traka 25. novembra te godine. U fabrici u Novom Sadu, u kojoj trenutno radi oko 200 ljudi, a u planu je da do 2026. bude zaposleno 500, sastavljaju se turbo punjači visoke efikasnosti za putna i komercijalna vozila, kao i druge visokokvalitetne komponente za autoindustriju. Proizvodni kapacitet ove fabrike iznosi oko dva miliona turbo punjača godišnje. Kako bi ispunio standarde kvaliteta proizvodnje i u novosadskoj fabrici, nemački investitor je za oko 70 angažovanih radnika pre početka rada fabrike organizovao stručnu obuku za obavljanje poslova u toj kompaniji, koju su radnici iz Srbije završili u BMTS-ovim fabričkim pogonima u Austriji i Nemačkoj.

Celokupan kompleks fabrike se prostire na 25.000 kvadratnih metara, a osim proizvodnje kompanija ima u planu i razvoj Istraživačkog centra. Fabrika u Novom Sadu opremljena je mašinama visoke preciznosti za obradu i montažu i sva oprema ispunjava posebne zahteve u pogledu tehnologije i zaštite životne sredine. Proizvodni koncept uključuje i završno testiranje, pri kojem se svakoj proizvedenoj jedinici tesitra funkcionalnost i usaglašenost pre nego što izađe iz fabrike.

BMTS Technology je globalni proizvođač visokotehnoloških automobilskih komponenti za trenutne i buduće pogonske sisteme, ukljucujući i turbo punjače. Trenutno ova nemačka kompanija zapošljava 1.200 ljudi širom sveta. Fabrika u Novom Sadu nalazi u industrijskoj zoni Sever 4.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here