Vučić – Sastanak sa ministrom odbrane Republike Italije

0
88

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne  saradnje, evropskoj perspektivi Srbije, kao i aktuelnoj međunarodnoj krizi.

Predsednik Vučić sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Italije Lorencom Gverinijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, evropskoj perspektivi Srbije, kao i aktuelnoj međunarodnoj krizi i tom prilikom izrazio zadovoljstvo što Srbija i Italija imaju stabilne prijateljske odnose i intenzivnu saradnju u svim važnim oblastima.

Predsednik Srbije je zahvalio Italiji na kontinuiranoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije, naglasivši da je Italija treći spoljnotrgovinski partner Srbije. Vučić je izjavio da je veoma zadovoljan saradnjom sa italijanskom vojskom u međunarodnim misijima, a posebno se zahvalio Italiji na zaštiti prava srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji i  dodao da je očuvanje stabilnosti i mira na Balkanu od najvišeg interesa naše zemlje.

Povodom aktuelne međunarodne krize, predsednik Vučić je istakao da se Srbija zalaže za mir i da poštuje norme međunarodnog prava i načelo teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ministar odbrane Italije Lorenco Gverini preneo je pozdrave premijera Dragija i cele italijanske Vlade. On je ukazao na to da trgovinska razmena pokazuje koliko su odnosi dveju zemalja dobri. Ministar Gverini je istakao odličnu saradnju u misijama Evropske unije, kao i učešće pripadnika Vojske Srbije u italijanskom kontigentu u Libanu i dodao da Italija u oktobru ove godine ponovo preuzima komandu nad misijom KFOR, koja pruža važan doprinos stabilnosti.

Ministar Gverini je ponovio da Italija ceni ulogu Srbije u uspostavljanju stabilnosti u regionu i pruža podršku evropskom putu Srbije dodavši da je integracija zemalja Zapadnog Balkana od suštinskog značaja kako za očuvanje mira, tako i za napredak i ekonomski rast celog regiona.

Dvojica zvaničnika su se saglasili da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada, čim to budu dozvolile međunarodne okolnosti, predstavljalo dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa i produbljivanju strateškog partnerstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here