Slobodan Reljić – Posledice sankcija uvedenih Rusiji

0
125

Sociolog Slobodan Reljić smatra da su sankcije Rusiji uvedene da bi se destabilizovao politički sistem u Rusiji, ali ističe da će posledice tih sankcija biti mnogo šire. On je napomenuo da su od početka pandemije korona virusa ekonomski problemi država sklanjani kako od naroda tako i od ostatka sveta te da su sadašnja dešavanja u Ukrajini samo nastavak istog ponašanja.

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa duboku recesiju u Rusiji zbog sankcija koje je Zapad uveo toj zemlji, ali ne vidi preduslove za globalnu finansijsku krizu zbog događaja u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji. Među mogućim posledicama ukrajinske krize navode glad u Africi, rast cena energenata, đubriva i metala, kao i porast inflacije. Koje će biti najveće posledice ukrajinske krize pitali smo sociologa Slobodana Reljića.

Sukob u Ukrajini i ekonomske sankcije koje su usledile izazvaće daleko veće poremećaje u evropskoj ekonomiji i na tržištu nego prethodne krize, kao što je pandemija korona virusa, kažu ekonomisti. U svetlu ruskog napada na Ukrajinu, evropski lideri su ubrzali planove za smanjenje svoje prevelike zavisnosti od ruske energije. Evropski parlament je u četvrtak pozvao na uvođenje hitnog i potpunog embarga na rusku naftu, ugalj, nuklearno gorivo i gas. Međutim, ovaj agresivni zaokret ima cenu za evropsku ekonomiju – poguraće ionako visoku inflaciju do rekordnih nivoa i preti da potkopa oporavak proizvodnje započet prošle godine, kada su privrede nastojale da ponovo izađu iz pandemije kovid-19.

Ruska invazija na Ukrajinu izaziva najgori skok globalnih cena hrane od Velike recesije 2008, koji bi mogao da produbi globalne probleme sa snabdevanjem i cenama, rasplamsa pošast svetske gladi i izazove veća politička previranja izvan zone sukoba. Suočen s opsadom gradova i ratom, Kijev je zaustavio izvoz mesa, raži, ovsa, heljde, šećera, prosa i soli i uveo određena ograničenja na pšenicu i kukuruz. Rusija bi mogla privremeno da zabrani izvoz žitarica, kao i izvoz šećera, što bi dodatno povećalo troškove proizvodnje hrane na globalnom nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here