Nenad Kulačin – U medijima su Vučićeve marionete

0
175

Danas su u medijima samo Vučićevi monolozi i marionete koje ponavljaju njegove mantre, rekao je novinar Nenad Kulačin.

2008/2009. godine bilo je slobode u medijima, mogla se čuti opozicija, bilo je sučeljavanja i dijaloga, rekao je novinar i autor podkasta “Dobar, loš,zao” Nenad Kulačin i dodao da se sada u medijima mogu videti samo Vučićevi monolozi ili marionete koje ponavljaju njegove mantre.

Nenad Kulačin je novinarsku karijeru započeo u „Našoj Borbi“, nastavio u „Franfurtskim vestima“ i nedeljniku „Standard“. Televizija Enter mu je bila prva TV stanica. Na B92 je radio kao urednik Vesti, a onda iznenada odlazi u Šabac na istoimenu televiziju, u četrdeset i kusur godina odlučio je da stane pred kamere i započine seriju intervjua u okviru emisije „Vesti plus“. Nakon toga prelazi u „Glas Podrinja“, a potom zajedno sa piscem Markom Vidojkovićem postaje autor i voditelj prvog srpskog političkog podkasta – Dobar, loš, zao. Koliko se novinarstvo promenilo od kad je počeo da se njime bavi i kako ono danas izgleda pitali smo Nenada Kulačina.

Sloboda štampe i bezbednost novinara ostaju ozbiljna zabrinutost u Srbiji, jer su novinari, medijske kuće i aktivisti suočeni sa tužbama za istraživanje korupcije ili razotkrivanje zloupotrebe moći i veza između političkih elita i kriminalnih grupa, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). U izveštaju o upotrebi strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP), koji su sačinili organizacija ARTICLE 19, Centar za ljudska prava Američke advokatske komore i NUNS, ocenjuje se da je nedavni talas tužbi protiv nekoliko medija, uključujući istraživačke platforme KRIK i VOICE, simbol rastućeg pritiska na nezavisno novinarstvo u zemlji. Tužbe SLAPP su one koje koriste bogati i moćni pojedinci da uguše javnu debatu uvlačeći svoje kritičare u dugotrajne i skupe pravne postupke, a novinari u Srbiji rade u sve neprijateljskijem okruženju, gde su često etiketirani kao „neprijatelji koji šire laži“ zbog njihovog istraživačkog izveštavanja o temama od javnog značaja, navodi se u izveštaju.

Govoreći o novinarstvu Nenad Kulačin se osvrnuo upravo na taj neprijateljski odnos prema novinarima, ali i na slobodu izveštavanja prisetivši se vremena 2008/2009. godine kada je, kako je rekao, bilo slobode u medijima i kada se u medijima mogla čuti i opozicija, kada je bilo sučeljavanja i dijaloga. On je to vreme uporedio sa sadašnjim i uz konstataciju da je stanje u novinartsvu tragično, istakao da se danas u medijima mogu videti samo Vučićevi monolozi ili marionete koje ponavljaju njegove mantre.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here