Miroslav Vasin – Odnos vlasti u Srbiji prema Vojvodini je zanatski

0
102

Odnos vlasti u Srbiji prema Vojvodini je zanatski, bez ikakvog unapređenja njenog položaja, izjavio je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke, Miroslav Vasin.

Od 2000. do 2012. godine preovlađivao je stav da se Vojvodini mora vratiti autonomija, u manjoj ili većoj meri, a od dolaska na vlast naprednjaka, 2012. godine, pitanje autonomije Vojvodine za vlast nije prioritet. Odnos vlasti prema Vojvodini predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Miroslav Vasin, ocenjuje kao zanatski bez ikakvog unapređenja njenog položaja.

Atentat na Zorana Đinđića zaustavio je Srbiju u njenom progresivnom napretku ka evropskom društvu, ka evropskim integracijama, ali je istovremeno označio i zaustavljanje pozitivnog odnosa prema Vojvodini, kojoj je u tom periodu vraćen veliki deo nadležnosti i uspostavljen položaj suprotan onom koji je zauzimala godinama pre 2000. i derogiranja od strane režima Slobodana Miloševića, izjavio je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Miroslav Vasin. Pitali smo ga kako ocenjuje sadašnji odnos režima prema Vojvodini.

Autonomna pokrajina Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju u skladu sa Ustavom i zakonom. Od 2000. godine do danas, prema rečima predsednika Političkog saveta Demokratske stranke Miroslava Vasina, odnos republike prema Vojvodini može da se podeli na dva vremenska razdoblja. Prvi period, od 2000. do 2012. godine, karakteriše postojanje jednog jedinstvenog stava da Vojvodini treba vratiti njenu autonomiju u većoj ili manjoj meri. Drugi period, ali i prelom, nastaje 2012. godine  kada Tomislav Nikolić dolazi na čelo Republike Srbije i praveći koaliciju sa SPS-om – SNS dolazi na vlast. Tada počinje potpuno drugačija priča i o autonomiji Vojvodine. Tu „drugu politiku“, kako je rekao Vasin, najbolje definišu izjave Igora Mirovića, koji je 2016. godine kada je došao na čelo pokrajinske vlade poručio da će jedan od prioriteta njegove vlade biti donošenje Zakona o finansiranju AP Vojvodine, da bi 2020. godine, nakon što ništa nije urađeno, izjavio da se on zalaže za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine, ali da je dobio odgovor iz Vlade Srbije da to nije njihov prioritet.

Vasin je ocenio da će biti veoma teško vratiti se na stare pozicije, ali da decentralizacija, autonomija, multinacionalne vrednosti i suživot predstavljaju budućnost Vojvodine i da će Vojvodina kad-tad morati da se vrati na te staze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here