Milan St. Protić – Ovaj režim je uspeo na neuspehu prethodnog režima

0
137

U Srbiji su održani vanredni parlamentarni, predsednički i u nekim mestima lokalni izbori. Pre izbora istoričar Milan St. protić je izrazio nadu u pobedu opozicije naglasivši da bi za Srbiju to bilo blagotvorno te da  goru vlast nikada nismo imali. „Ovako prizemnu, primitivnu, zaostalu i tupavu vlast nismo imali nikad“, rekao je Protić. Šta je obeležilo aprilske izbore i kako komentariše njihove rezultate pitali smo istoričara Milana St. Protića.

Milan St. Protić nedavno je ocenio da je  „dosta blizu istine teza da smo danas mnogo dalje od demokratije, nego što smo bili u vreme vladavine Slobodana Miloševića“.

„Stepen opresije je otprilike sličan bio onda i danas. Ali, u ono doba je demokratski potencijal bio mnogo jači i u narodu i među studentima, a u krajnjoj liniji i među nama opozicionarima. Danas imamo takođe nedemokratski režim, ali nema više te energije koja je bila onda“, kazao je on. Protić primećuje je da je jedan deo studenata koji su smenili Slobodana Miloševića “rasut po belom svetu”, deo je razočaran i ogorčen, dok je deo i dalje spreman da se bori. “Ali, nema tog žara i te volje koju smo imali”, smatra St. Protić.

Kaže i to da je ovaj režim došao na vlast na osnovu narodnog nezadovoljstva postignutim u vreme DOS-a i da taj poraz ne treba kriti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here