Čajetina – Reli na Zlatiboru

0
114

Xross Hard Enduro Reli koji će biti održan od 18. do 21. maja na Zlatiboru, voziće se kao deo FIM Svetskog Hard Enduro Šampionata. Ovo je prvi put u istoriji moto sporta u Srbiji da se jedna trka vozi na nivou svetskog prvenstva. Organizatori očekuju nekoliko stotina takmičara iz celog sveta, među kojima i profesionalne timove koji su u samom vrhu ovog sporta kao i na hiljade gledalaca koji će posmatrati moto šou na srpskim planinama.

Srbija će biti jedna od osam svetskih zemalja u kojoj će se u ovoj godini voziti hard enduro trke svetskog šampionata. A na Zlatiboru će u maju biti ispisano novo poglavlje istorije moto sporta u Srbiji, budući da nikada do sada, u našoj zemlji nije vožena trka svetskog šampionata u moto sprotovima. Za to je zaslužna odlična organizacija Xross trke, ali i ambijent i reljef srpskih planina koji pogoduje ovom sportu.

Događaj će startovati u sredu, 18. maja kada će pred vozačima biti prolog odnosno Akrapovič Straight Rhythm 1 na 1. Ovaj događaj biće organizovan u centru Zlatibora i predstavljaće pravi spektakl za gledaoce. Naredna tri dana vozači će na dnevnom nivou u proseku prelaziti oko 100km vozeći po Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori. Svaka od ove tri planine ima svoj specifičan karakter i doneće različite izazove i prepreke za takmičare. Oni će na svojim motorima morati da savladavaju neobične prepreke poput ekstremnih uzbrdica i nizbrdica, kamenjara, šanaca, potoka, šuma i grebena, ali će biti i delova trase na kojima će moći da uživaju u vožnji prelepim planinskim predelima. Hard enduro je izazov i za publiku. Budući da se reli vozi kroz planinu, ukoliko žele da vide prolazak vozača i sami će morati da se upute u avanturu i odu do tačaka, koje će organizator specijalno odrediti za posetioce.

Prijave su u toku i do sada su se prijavili vozači iz Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Velike Britanije, Italije, Izraela, Grčke, kao i iz zemalja iz regiona Slovenije, Hrvatske, Bosne i Bugarske. Organizatori očekuju više od 300 takmičara na trci, a među njima će biti i najveće zvezde ovog sporta, ali i oni koji se njime bave iz hobija. Budući da je reč o svetskom šampionatu, globalna produkcijska kuća Red Bull Media House prenosiće reli uživo, te će slika sa srpskih planina doći i do nekoliko stotina hiljada gledalaca širom sveta. Prošle godine, trke iz šampionata prenošene preko kanala ove produkcijske kuće imale su 70 miliona pregleda.

Hard Enduro je relativno mlad sport koji u poslednjih nekoliko godina doživljava ekspanziju u svetu. Kada je nastala 2014. godine, Xross trka je bila jedini hard enduro događaj u našoj zemlji. Iz godine u godinu je rasla, a zbog odlične organizacije i odličnog ambijenta koje srpske planine pružaju za ovaj sport, glas o njoj preneo se širom sveta. Već od svog drugog izdanja, Xross je postao takmičenje međunarodnog karaktera, na kome su učestvovali vozači mahom iz evropskih zemalja, ali je bilo i takmičara sa Novog Zelenda, iz Afrike i Rusije. Paralelno sa odličnom organizacijom, tim okupljen oko Xross trke radio je i na edukaciji domaćih hard enduro vozača kada su u pitanju tehnike vožnje i sigurnost. Organizovali su nekoliko radionica koje su vodili svetki proslavljeni takmičari u ovom sportu, koji su su svoje znanje nesebično preneli domaćim vozačima. Krajnji rezultat svega toga bio je ulazak u kalendar FIM Hard Enduro Svetskoga Šampionata za 2022. godinu, što je izuzetna čast budući da je šampionatom obuhvaćeno samo osam zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here