Milan Paroški – Potezi Srbije prema Rusiji su katastrofalni

0
115

Mislim da je ružno što smo glasali za ukidanje članstva Rusije u Savetu za ljudska prava, baš kao što je katastrofalno opasno što je Srbija uvela bojkot Belorusiji, rekao je politikolog Milan Paroški.

Srbija pokušava da balansira na međunarodnoj sceni povodom dešavanja u Ukrajini. Odbija da uvede sankcije Rusiji ali se pridružuje manjim kaznenim merama protiv te zemlje u Ujedninjenim nacijama. O takvoj spoljnoj politici razgovarali smo sa politikologom Milanom Paroškim.

Podrška Mađarske i Srbije isključenju Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija je primer prinude na rusofobiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je ocenio da tu nije reč o tome da se to razume i oprosti, već da se razume ta, kako je naveo, “teška situacija, taj neviđeni pritisak i prinuda na rusofobiju”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija htela da bude uzdržana prilikom glasanja, ali da se suočila sa velikim pritiscima. Kako komentariše glasanje Srbije za isključenje Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija pitali smo politikologa Milana Paroškog.

Rusija je ipak poslala prijateljske poruke Srbiji posle njenog glasanja za ukidanje članstva Rusije u Savetu za ljudska prava: “Sve to doživljavaju sve zemlje koje pokušavaju da zauzmu neku izbalansiranu poziciju. Mi to razumemo“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here