Teša Tešanović – Mislim da je položaj novinara u Srbiji vrlo loš

0
162

Mislim da je položaj novinara u Srbiji vrlo loš zato što sa jedne strane imate medije koje kontroliše režim Aleksandra Vučića, a s druge strane imate NOVU S i N1 koji su direktno pod kontrolom Amerike i američkih službi tako da u tom pogledu nema mesta za slobodno novinarstvo, rekao je novinar Teša Tešanović.

Novinarstvo je u vreme Jugoslavije spadalo u jedno od poželjnijih zanimanja jer je pružalo ugled i dobar materijalni status. U međuvremenu novinarstvo je postalo prilično neomiljeno i urušeno zanimanje. Položaj novinara je možda gori nego devedesetih, a napadi na na njih su učestali i ozbiljni. O tom problemu prodiskutovali smo s novinarom Tešom Tešanovićem.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribejro izrazila je zabrinutost zbog nedavnih napada na medijske radnike u Srbiji i pozvala nadležne organe da preduzmu efikasne mere za identifikaciju i krivično gonjenje svih odgovornih. „Sve više me brine poslednja salva pretnji i optužbi na račun medijskih radnika u Srbiji. Takve ciljane antimedijske manifestacije – koje su prečesto direktna odmazda za rad novinara – imaju zastrašujući efekat, ne samo na njihovu sposobnost da služe javnosti u demokratskom društvu, već i na njihovo fizičko i psihičko blagostanje“, navela je Ribejro. Novinara Tešu Tešanovića pitali smo kakav je položaj novinara u Srbiji i da li je opravdana velika zabrinutost OEBS-a za njih.

U saopštenju OEBS-a se navodi da je proteklih dana više novinara i drugih medijskih radnika bilo izloženo pretnjama nasiljem, verbalnim napadima i optužbama da su strani plaćenici i „izdajnici“ i podseća na pretnje i uvrede koje su upućene novinaru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinku Gruhonjiću, zaposlenima u listu Danas,  na portalu Nova.rs i televiziji N1.

Predstavnica OEBS je pozdravila brzu reakciju tužilaštva koje je, navodno, pokrenulo krivične postupke zbog prijavljenih pretnji zaposlenima na televiziji N1 i u listu Danas, ali i pozvala srpske vlasti da učine sve da okončaju nekažnjivost zločina protiv medija pred zakonom.

„Svi slučajevi pretnji i napada na medijske radnike moraju biti dočekani oštrom osudom i procesuirani na brz i sistematičan način“, naglasila je.

Ribejro je dodala da „to nije samo od vitalnog značaja za osiguranje bezbednosti medijskih radnika, već i za povećanje poverenja i kredibiliteta u važnost nezavisnog novinarstva u zemlji“ podsetivši da su se „države učesnice OEBS 2018. obavezale na efikasne mere za okončanje nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here