U spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj juče je se obeležen Dan sećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Pomen jasenovačkim žrtvama je služio episkop banjalučki Jefrem sa sveštenstvom.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“ koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske, što je  obeleženo u Republici Srpskoj na svečanosti na kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

U spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj juče je se obeležen Dan sećanja na žrtve zločina NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini. Pomen jasenovačkim žrtvama je služio episkop banjalučki Jefrem sa sveštenstvom.

Komemorativna ceremonija počela je polaganjem venaca na grobno polje „Topole“ gde su poštu stradalima – Srbima, Romima i Jevrejima, odali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Poštu stradalima odaju i predstavnici udruženja preživelih logoraša i njihovi potomci, predstavnici romske i jevrejske zajednice, kao i ambasada Srbije, Rusije i Mađarske u BiH. Nakon polaganja venaca, parastos stradalima na grobnom polju „Hrastovi“ služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a potom su  se obratili zvaničnici među kojima je bio i Aleksandar Vučić. On je naglasio da zločine nikada ne smemo da zaboravimo.

U Donjoj Gradini i Jasenovcu ubijeno više od 700.000 Srba

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine. Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a prema procenama, na tom stratištu ubijeno je 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je skoro 20.000 dece.

Rukovodstvo Srbije i Republike Srpske prošle godine je postiglo dogovor o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini koji bi, prema rečima predsednika Srbije trebalo da bude „svesrpsko svetilište“, ali i podsetnik na sve zločine počinjene nad srpskim narodom na teritorijama koje danas nisu pod kontrolom srpskog naroda.

Kako je najavljeno, taj zajednički projekat sa 80 odsto sredstava finansirala bi Srbija, a 20 odsto Republika Srpska.