Prvi maj – Miris roštilja na zrenjaninskim urancima

0
184

Zrenjaninci su i ove godine Praznik rada, 1. maj, proslavili uz roštiljanje, muziku i druženje. Mi smo posetili izletnike na Tisi i na motelu „Šumica“. U narednim minutima pogledajte šta smo zabeležili.

I ove godine Zrenjanici su praznik rada, 1. maj, proveli uz druženje, roštilj, muziku i dobro raspoloženje na najpopularnijim izletištima u gradu i okolini. Motel „Šumica“ je bio izbor uglavnom naših mlađih sugrađana koji su tu boravili od ranog jutra dok su neki došli čak i dan ranije. Miris roštilja i muzika širili su se motelom, a vreme bez padavina doprinelo je tome da se druženje nastavi do uveče.

Veliki broj naših sugrađana, ali i gostiju iz drugih mesta opredelio se da prvomajski uranak provede na izletištu „Tisa“. Kao i na motelu vladalo je dobro raspoloženje, slušala se raznovrsna muzika, a miris roštilja dopirao je sa svih strana.

Praznik rada se obeležava u znak sećanja na najveći štrajk američkih sindikata koji je organizovan u Čikagu 1. maja 1886. godine, na kom se okupilo više od 40 hiljada radnika koji su u fabrikama obavljali teške poslove bez radnog vremena i dana za odmor. Sindikati su tražili osmočasovno radno vreme, osam sati odmora i osam sati za kulturno uzdizanje.

Svake godine sindikati i radnici širom sveta organizuju marševe na kojima traže bolje uslove rada dok kod nas  praznik rada i dalje uglavnom predstavljaju prvomajski uranci, porodični roštilji i izleti u prirodi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here