Prstenovanje vinove loze

0
252

Prstenovanje se najčešće izvodi kod stonih sorti vinove loze ili sorti sa funkcionalno ženskim cvetovima, a naročito kod besemenih sorti koje po pravilu obrazuju sitnije bobice u grozdu. Zahvat ne bi trebalo izvoditi svake godine na istom čokotu jer on iznuruje biljku i skraćuje joj životni vek.

Prstenovanje vinove loze, zelenih lastara ili lukova podrazumeva uklanjanje kore i floema u vidu prstena širine 3-5 mm, vodeći računa da se ne ošteti kambijum. Ovim ampelotehničkim zahvatom zaustavlja se tok stvorenih hranljivih materija putem fotosinteze silaznim tokom u čokot kroz sprovodni sistem floema, pa se fotoasimilati nakupljaju u delu čokota iznad mesta prstenovanja. Time se direktno utiče na: poboljšano zametanje bobica (kada se prstenovanje izvodi početkom fenofaze cvetanja) ili povećanje njihove krupnoće (prstenovanje se izvodi po precvetavanju, tj. u fazi rastenja bobica), tj. na ubrzano sazrevanje i bolju obojenost bobica (prstenovanje izvedeno neposredno pred pojavu šarka). Blagovremeno izvođenje ove ampelotehničke mere daje izvanredne rezultate – grozdove lepog oblika, bobice krupnije do 50 % ili raniju berbu za 2-3 nedelje.

Prstenovanje se najčešće izvodi kod stonih sorti vinove loze ili sorti sa funkcionalno ženskim cvetovima (Madlen anževin, Čauš, Crveni drenak, Bagrina, Blatina, Crna tamjanika i dr.), a naročito kod besemenih sorti koje po pravilu obrazuju sitnije bobice u grozdu. Zahvat ne bi trebalo izvoditi svake godine na istom čokotu jer on iznuruje biljku i skraćuje joj životni vek. Stoga je pre izvođenja ovog zahvata neophodno proceniti: Snagu čokotu na kome se planira izvođenje prstenovanja; uravnoteženost u razvoju habitusa (nadzemnog i podzemnog dela čokota); sprovođenje pune agro i ampelotehnike, naročito obezbeđenost čokota vodom.

Ispitivanja prstenovanja stonih sorti vinove loze u našim vinogorjima pokazala su da je efekat ove ampelotehničke opearcije bio najmanji kod sorti vrlo ranog i ranog zrenja jer je vremenski period od prstenovanja do berbe grozdova bio isuviše kratak da bi iskazao svoj pozitivni efekat. Na prstenovanje su najbolje reagovale sorte srednjeg i poznog vremena zrenja, pa kod njih ima smisla primenjivati ovaj zahvat. Prstenovanje je pokazalo negativan efekat ukoliko se izvodi kod sorti sa isuviše zbijenim grozdovima (grozdovi su još zbijeniji i kao takvi podložni napadu sive truleži), kao i u uslovima suše i velikih letnjih žega. Prstenovanje vinove loze se najčešće izvodi posebnim makazama sa dva sečiva na mestu ispod najnižeg grozda, na zelenim lastarima, tj. na kondirima i rodnim lukovima i to po sredini članka.

Prstenovanje zelenih lastara ispoljava najjače dejstvo na cvasti i grozdove, ali je čest slučaj da se izvođenjem ovog zahvata na zeljastim delovima čokota povređuje i drvenasti deo lastara. Stoga se više preporučuje izvođenje ovog zahvata na kondirima ili lukovima jer je jednostavnije i ekonomičnije (manji broj rezova se izvodi). Najčešće se na čokotu napravi 1-2 prstena, i to na delovima čokota koji se zimskom rezidbom odbacuju. Uklanja se deo kore i floema u obliku prstena širine 4 mm. Prstenovanje kao jedinstvena ampelotehnička mera nije dovoljna za dobijanje visoko kvalitetnih sorti stonog grožđa. Da bi pozitivni efekti njegove primene došli još više do izražaja kod rodnih sorti i rodnih godina potrebno je primeniti i druge zahvate zelene rezidbe, poput proređivanja cvasti odmah po njihovom izbijanju na lastarima (uklanja se svaka druga ili treća cvast) ili prekraćivanje izduženih vrhova cvasti i slabije oplođenih ogranaka grozda.

Navedeni zahvati dovešće do neznatnog smanjenja prinosa u uslovima pune agrotehnike, ali će zato u prvi plan izbaciti grozdove ujednačene po veličini sa krupnim bobicama vrlo privlačnog izgleda, i dovešće do povećanja udela stonog grožđa u ukupnom rodu. Praksa je pokazala da je prstenovanjem moguće značajno produžiti sezonu berbe stonih sorti. U manjim vinogradima moguće je polovinu od ukupnog broja čokota prstenovati a na ostalim čokotima onda primeniti ostale redovne ampelotehničke mere (lačenje i 2-3 zalamanja lastara, uz prekraćivanje i delimično uklanjanje zaperaka). Sledeće godine treba zameniti primenu ovih zahvata na čokotima, tako da isti čokot svake 2. godine bude prstenovan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here