Teša Tešanović – Strani investitori su povlašćeni na štetu radnika

0
268

Problem u Srbiji je povlašćen položaj stranih investitora kojima se razne stvari tolerišu, rekao je novinar Teša Tešanović komentarišući loš položaj radnika.

Loš položaj radnika u Srbiji iz godine u godinu sve je gori, to jest ne vidi se napredak već samo regresija u kojoj se sve manje poštuje Zakon o radu koji je i ovako napravljen uglavnom po meri poslodavaca. Novinar Teša Tešanović je kratko analizirao zašto je položaj radnika u Srbiji loš.

U prošloj godini u Srbiji je na radnom mestu život izgubilo 70 radnika, a bezbednost na radu jedna je od tema koja će se naći na sednici Socio-ekonomskog saveta, rekla je za N1 Čedanka Andrić, predsednica sindikata Nezavisnost. Ona dodaje da je prošle godine najveći broj smrtnih slučajeva i teških povreda na radu bio u sektoru industrije i „standardno“ u građevinarstvu. Kako kaže, zabrinjava činjenica da je većina tih radnika bila angažovana „na crno“. „Nisu obučeni za to, nemamo primenu mera za bezbedan i zdrav rad, što je ključ. Naš sadašnji Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu je dobar, ali ako ga poslodavac ne primenjuje vi ćete imati ovakvu situaciju“, rekla je Andrić. Šta bi trebalo preduzeti da se poboljša položaj radnika, pitali smo novinara Tešu Tešanovića.

Čedanka Andrić, predsednica sindikata Nezavisnost kaže da bi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo da bude usvojen u decembru mesecu, a da su dva ključna zahteva sindikata Nezavisnost da odbori za bezbednost budu obavezni u firmama sa više od 50 zaposlenih, a ne preporuka kao sada, kao i da postoje koordinatori za bezbednost ili sindikalni inspektori koji bi trebalo da pomognu inspektorima rada u obavljanju nadzora.

Andrić kaže da se sindikat Nezavisnost zalaže i za strože kazne poslodavcima koji ne poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu i napominje da svako ulaganje u bezbednost i zdravlje na radu “čuva poslodavcima i njihov deo interesa koji se odnosi na smanjen broj bolovanja i odsustva sa posla”.

“Kada bi krivično odgovarali poslodavci kod kojih se dese teške i smrtne povrede to bi bila poruka da se neobezbeđen rad ne isplati”, istakla je Andrićeva.

Sindikat Sloga najavio je proteste ukoliko se ne izmeni Zakon o radu donet 2014. godine, a predsednica sindikata Nezavisnost kaže da će i oni insistirati na izmeni tog zakona u narednih godinu ili dve. Prema njenim rečima, zakonom iz 2014. godine veliki broj građana ostao je bez sindikalnog angažovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here