Ivan Pajović – Sukob u Ukrajini je generator energetske krize

0
55

Sukob u Ukrajini je generator energetske krize i lokomotiva podizanja cena na malo, izjavio je doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović.

Rat u Ukrajini izazvaće „najveći potres u ceni robe” još od sedamdesetih, upozorava Svetska banka. U novom predviđanju, iz Svetske banke kažu da će poremećaj koji je izazvao ratni sukob dovesti do ogromnog skoka cena roba koje variraju od prirodnog gasa do pšenice i pamuka. Povećanje cena počinje da ostavlja veoma krupne ekonomske i humanitarne posledice, a domaćinstva širom sveta počinju da osećaju krizu troškova života, kažu ekonomisti Svetske banke i dodaju da ih posebno brinu najsiromašnija domaćinstva, pošto ona troše veliki deo svojih primanja na hranu i energiju, tako da su ona posebno ugrožena od ovog skoka cena. Očekuje se da cene energenata porastu za više od 50 odsto, povećavši troškove domaćinstava i kompanija, kažu iz Svetske banke. Kakve će posledice na svetsku ekonomiju i cene robe ostaviti sukobi u Ukrajini pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Talas opšteg poskupljenja zapljusnuo je proteklih meseci celu Evropu. Mnogi Britanci preskaču po jedan obrok, pozajmljuju novac, manje izlaze ili su isključili grejanje da bi umanjili izdatke za struju i izborili se sa povećanjem troškova života. Prema anketi koju je Ipsos sproveo za potrebe Skaj njuza, obrok preskače 27 odsto ispitanika, odnosno svaki četvrti, a o tome je razmišlja 13 odsto Britanaca. Čak 89 odsto ispitanika su veoma ili prilično zabrinuti zbog rasta troškova u narednih šest meseci. Pritisak zbog porasta računa najviše osećaju ljudi sa nižim primanjima. Prema istraživanju, 65 odsto Britanaca isključilo je grejanje, a još 12 odsto razmišlja o tome, kako bi umanjili račune za struju. Gotovo svaki peti Britanac pozajmio je novac bi sastavio kraj s krajem (19 odsto), a o pozajmici kao rešenju razmišlja njih 12 odsto. Automobil sada manje koristi 44 odsto ispitanika, što – sa 12 odsto onih koji o tome razmišljaju – čini više od polovine uzorka. U jeftinije supremarkete prešlo je 44 odsto, dok se 19 odsto priprema za taj vid štednje. Pretplatu na TV i striming otkazalo je 29 odsto, o čemu razmišlja dodatnih 20 odsto Britanaca.

A kao što dešavanja u Ukrajini utiču na čitavu Evropu utiču i na Srbiju. Inflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković. Održana je relativna stabilnost kursa i usidrenost očekivanja sektora finansija i privrede bila je snažna kočnica za baznu inflaciju koja je održana na nižem nivou od očekivanog, izjavila je ona predstavljajući Izveštaj o inflaciji. Dodala je da je međugodišnjsi rast bio relativno dinamičan i iznosio 4,3 procenta zahvaljujući između ostalog investicijama i visokoj stopi rasta izvoza sektora rudarstva. Tabaković je naglasila da je procena privrednog rasta Srbije korigovana na nivo od 3,5 do 4,5 odsto, što je za 0,5 odsto niže od očekivanja u februaru ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here