89. Međunarodni poljoprivredni sajam

0
210

Na Novosadskom sajmu je u subotu, 21. maja, otvaren 89. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kome će se do 27. maja predstaviti 1.100 izlagača iz 21 zemlje.

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveći sajamski događaj u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi u oblasti poljoprivrede. Okuplja najznačajnije kompanije u agroindustriji, poljoprivrednoj proizvodnji, mehanizaciji, kao i najbolje u stočarstvu. Nezaobilazno je mesto za poljoprivrednike i profesionalnu publiku kojoj je poljoprivreda fokus interesovanja. Postao je zaštitni znak Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće u Srbiji, ali i Novog Sada, kao i prestižno mesto za prezentaciju i razvoj agrobiznisa. Posle dvogodišnje pauze zbog pandemije, kada je organizovan virtuelno, Međunarodni poljoprivredni sajam ponovo se održava na Novosadskom sajmu, a zemlja partner je Mađarska. Na sajmu učestvuje 1.100 izlagača, a kompanije dolaze iz 21 zemlje. U sklopu sajma, posetioci ponovo mogu da pogledaju izložbe stoke, hrane i pića, a predstavljaju im se i osiguravajuća društva, banke i druge institucije uz brojne poslovne i stručne skupove. Na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke i Izložbi genetskih potencijala, prikazana su najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza i živine, a posetioci imaju priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta, kao i dostignuća u nekonvencionalnom stočarstvu. Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održava se i izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom „Srpski kvalitet“, a prisutni su i proizvođači zanatskog piva. Novina na sajmu, priređena u susret stogodišnjici održavanja, je retrospektiva razvoja poljoprivrede u Vojvodini u Hali 3, na kojoj posetioci mogu da vide put od motike i rala do najsavremenijih mašina, eksponate iz bogate postavke Poljoprivrednog muzeja u Kulpinu i Muzeja Žeravica.

Zemlja partner ove godine je Mađarska, a uz kolektivni štand, još 44 preduzeća iz Mađarske čekaju zainteresovane posetioce, kojima će predstaviti svoje inovativne proizvode i usluge iz najrazličitijih oblasti poljoprivrede. Mađarska, pored poljoprivrede i privrede, predstavlja i kulturno-istorijske vrednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina. Izložba poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije je na otvorenom prostoru Novosadskog sajma. Poljoprivrednu mehanizaciju izložile su i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Najveća atrakcija ovogodišnjeg sajma su bik Veliša i kombajn ITM grupe. Simentalac Veliša dolazi iz Salaša Crnobarski koji pripada Poljoprivrednom gazdinstvu Braća Jeremić iz opštine Bogatić. Na farmi živi već skoro četiri godine i težak je čak 1.700 kg. Silažni kombajn ITM grupe KRONE BiG X model 680, košta 450.000 evra bez PDV-a, a karakterišu ga desetoredni heder za visoku silažu, uvlakački valjci pritiska tri tone i motor od 680 konjskih snaga. Prednost više je to što se može podjednako koristiti i u stočarstvu  i u biogasnoj proizvodnji. Ova mašina je već prvog dana sajma dobila novog vlasnika.

Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here