Vučić se sastao sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država

0
64

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima i inicijativama za regionalno povezivanje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom. On je tom prilikom istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu, budući da se naša zemlja svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima. Predsednik je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav Sjedinjenih Država da Evropska unija treba da se širi. „Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju“, naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornicii su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem Evropske unije, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate. Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio predsedniku Vučiću, ambasador Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diversifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će Sjedinjene Države raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here