Vladan Vukosavljević – Srbija mora da štiti svoje interese

0
50

Srbija mora da štiti svoje strateške interese, a interesi mogu da se tretiraju i tumače na različite načine, rekao je  bivši ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

Evropska unija očekuje od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog Ukrajine, ali ne nudi rešenja kako da Srbija reši snabdevanje gasom koji joj Rusija Isporučuje.

Poslanik Bundestaga Josip Juratović, koji je i predsednik odbora za Zapadni Balkan u nemačkom parlamentu i član vladajuće SPD, izjavio je u emisiji “Iza vesti” da Srbija ne može više da sedi na dve stolice. Naveo je da je poželjno da i Srbija bude u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji.

Upitan o novom gasnom aranžmanu Srbije sa Rusijom, poslanik Bundestaga Josip Juratović kaže da niko iz Evrope neće kritikovati aktuelnu vladu po pitanju toga što pregovara oko daljih ugovora, „ali će se budno pratiti da li je to jer jednostavno nema druge alternative ili se radi stoga jer se želi na dve stolice sedeti“.

Navodi da je „za pozdravljanje“ što je Srbija potpisala deklaraciju UN i osudila agresiju Rusije nad Ukrajinom. „To je jako bitan signal, da je Srbija stala na stranu zemlje čiji je suverenitet ugrožen i koja je doživela agresiju“, kaže Juratović.

Što se tiče šestog paketa sankcija EU usmerenih na Rusiju,  Juratović kaže da je poželjno da i Srbija bude „u tom sklopu“. „Srbija mora sama da odluči, koliko je to u njenoj mogućnosti.  Očekujemo u svakom slučaju. Sankcije ne pogađaju samo Rusiju, one pogađaju i nas same. Srbija mora, kroz svoju solidarnost, odabrati pravu stranu, na neki način i preuzeti određenu odgovornost koja neće biti ni za Srbiju jednostavna. Ali se očekuje sada solidarnost svih demokratskih zemalja, odnosno zemalja koje su na putu ka EU, da se solidarišu sa ostalim demokratskim zemljama“, naveo je.

I Nemačka mora da vidi kako će biti nezavisna od ruskog gasa, i celokupna EU i zemlje na putu EU, ističe Juratović. On navodi da EU, u saradnji sa Srbijom, treba da nađe sistem kako da Srbija postigne nezavisnost od ruskog gasa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here