Predstavnici sindikata Fijata s Brnabićevom

0
69

Predstavnici sindikata Fijata izjavili su posle dvosatnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u zgradi Vlade Srbije, da je došlo do pomaka u razgovorima, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu. Oni su naveli da je 500 radnika, definitivno višak, a odbili su da govore o visini otpremnina iako su potvrdili da je i o tome bilo reči na sastanku.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima radnika i sindikata Fijata, koji su rekli da je došlo do pomaka u pregovorima, ali da očekuju da premijerka nastavi razgovore sa “Stelantisom” o visini otpremnina i da početkom nedelje dođe u Kragujevac. Na sastanku je, prema njihovim rečima, dogovoren moratorijum, odnosno prekid razgovora rukovodstva “Fijata” oko viška zaposlenih do 20. juna. Predstavnici zaposlenih rekli su da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti proteste.

„Imali smo napredak u pregovorima u odnosu na prošli put kada smo bili u ponedeljak. Za sve kolege koji bi se izjasnili da rade u inostranstvu kompanija njima svima garantuje po povratku u matičnu kompaniju pisano da će biti na novoj električnoj platformi koja se bude instalirala.  Kao sindikati smo dali određene predloge za poboljšanje socijalnog programa  gde će Vlada Srbije na čelu sa premijerkom narednih dana sa kompanijom ispregovarati”, rekao je Saša Đorđević iz Samostalnog sindikata Fijata.

Da je napravljen pomak u pregovorima potvrdio je i Zoran Miljković iz Samostalnog sindikata Fijat plastika, ali je dodao da su ti pomaci u određenim stavkama solidni, a u nekima ne. “Ovo je daleko i od dobrog i od konačnog rešenja. Vlada Srbije će da nastavi po hitnom postupku pregovore sa Stelantisom i premijerka je definitivno obećala da će narednih dana doći u Kragujevac da definišemo osnovnu platformu koja će na kraju biti na tom stolu. Najbitnije je da što manje ljudi ostane bez posla, a da i oni kojim a se to desi, dobiju neke otpremnine koje će biti dostaojanstvene”, rekao je Miljković.

Podsetimo, sindikati traže da upućivanje na rad u inostranstvo bude isključivo u skladu sa zakonom Srbije i da se radnicima koji se odluče za ovu opciju garantuje posao nakon povratka.  Za radnike koji se dobrovoljno izjasne za prihvatanje programa rešavanja viška zaposlenih, traže da  otpremnine budu definisanje najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u Fijatu u Kragujevcu. Sindikati ne odustaju od opcije da za radnike koji se izjasne da žele da ostanu u radnom odnosu u Fijatu, Stelantis grupa to i omogući, uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade, što bi bilo oko 35. 400 dinara. Kao četvrti zahtev navedeno je da upućivanje na rad kod drugog poslodavca na teritoriji Grada Kragujevca, mora biti uz uvažavanje principa dobrovoljnosti za opredeljivanje zaposlenih za ovu opciju i uz zadržavanje prava ne manjih od onih koje imaju radnici u Stelantisu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here