Zorana Mihajlović – Država čini sve da obezbedi energente

0
231

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država čini sve da obezbedi dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja i električne energije za zimu, dodajući da se ne očekuju nestašice ili restrikcije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da već sada imamo značajne količine benzina, TNG-a, mazuta i kerozina u rezervama, a radiće se na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza. Ona je objasnila da šesti paket sankcija EU Ruskoj Federaciji daje period od šest meseci za sirovu naftu, a osam meseci za naftne derivate, da države nađu način da obezbede snabdevanje naftom i derivatima drugog porekla osim iz Rusije. „NIS i do sada nije nabavljao samo rusku naftu, nego i naftu iz Iraka i drugih zemalja. Izvesno je da će nas to finansijski koštati jer će i druge zemlje morati da se preorijentišu, što će povećati tražnju i cene će porasti. Ali, šta god da se dešava, naš zadatak je da obezbedimo svojoj zemlji sve što nam je potrebno“, rekla je Mihajlovićeva.

Kad je reč o snabdevanju gasom, ona je predočila da, zahvaljujući dogovoru predsednika Srbije i Ruske Federacije, naša zemlja ima obezbeđene 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje iz Rusije, pri čemu godišnje troši približno tri milijarde kubnih metara gasa. Potpredsednica Vlade je ukazala na to da će se razlika obezbediti jednim delom iz gasnog skladišta u Mađarskoj, a delom iz gasnog skladišta u Banatskom Dvoru, dok ćemo iduće godine imati mogućnost da približno 40 odsto gasa dobijamo gasovodom Niš-Dimitrovgrad. „Očekujemo da to bude pre svega gas iz Azerbejdžana i već sada počinju razgovori da rezervišemo kapacitete za trenutak kad gradnja tog gasovoda bude završena“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je, govoreći o EPS-u, navela da to preduzeće trenutno uvozi deo električne energije i da mu je država omogućila da uveze i ugalj koji nedostaje dok ne podigne sopstvenu proizvodnju na nivo koji je potreban. Potpredsednica Vlade je rekla da će do kraja godine verovatno biti utrošeno milijardu evra za uvoz električne energije i uglja, pri čemu bi sa svim što EPS sada ulaže i preduzima, pre svega na kopovima, trebalo da početkom 2024. godine imamo proizvodnju električne energije koja može da pokrije naše potrebe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here